keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Miten menee toiminimelläni ja vinkit aloittelevalle sivutoimiselle yrittäjälle + ilmainen yhdenkertaisen kirjanpiton excelpohja

Kaisa Määttänen Tmi palveluksessanne
Kerroin blogissani 2018 kuinka perustin toiminimen ja työskentelen sivutoimisesti palkkatyöni ohella. Toiminimen perustaminen hoituu edelleen suurin piirtein noin, mutta uuttakin olen oppinut. Huomasin Facebookryhmistä että kaltaisiani sivutulojen tekijöitä on koko ajan enemmän ja enemmän ja yritysasiat ovat aikamoista hepreaa. Kerron tässä mahdollisimman maanläheidesti, että miten itse pyöritän toimintaani.

Taustaksi kerron että työskentelen ihan päätoimisesti toisella alalla. Teen sivutoimisia töitä sen verran että vuodessa laskutan alle 15 000e + alv. Teen sen verran vähän ettei YEL-minimin työtulomääre täyty. Kerron myös työtulosta tässä postauksessa lisää, se kun ei liity yrityksen liikevaihtoon mitenkään. Olen vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvollinen, jos laskutus jää alle 15k vuodessa, se on vapaaehtoista. Itse hyödyn tästä kuitenkin todella paljon rahallisesti, joten suosittelen samaa sinullekin.

Taustaksi myös sen verran etten ole mikään yritysneuvoja, mutta merkonomi- ja tradenomiopintojeni myötä minulla on jonkinlainen käsitys toiminimen perustamisesta ja kirjanpidosta sun muista pakollisista paheista. En siis ota vastuuta yhtään mistään ellemme ole asiakassuhteessa ja raha liikkuu.

Avataan ensin keskusteluissa pyöriviä termejä, jotka kannattaa oikeasti sisäistää ennen toiminimen perustamista

Arvonlisävero = Suomessa käytetään pääosin alvia 24%. Lisäät tämän jokaiselle tekemällesi laskulle (tarkista toki ensin mikä on sinun työsi alv), eli laskutat esim 30e +alv jolloin asiakas maksaa sinun tilillesi 37,20e. Alv laskut voivat olla vaikeita, tässä on hyvä laskuri sitä varten. Ei ole väliä onko laskuttamasi asiakas yksityinen randon hevosenomistaja vai osakeyhtiömuotoinen talliyritys, laitat laskuun aina omalle rivilleen sekä oman veloituksesi että siitä lasketun arvonlisäveron. Arvonlisävero sinun pitää maksaa omaveron kautta valtiolle (ellet ole alarajahuojennukseen soveltuva..). Lopun saat pitää itse.

Arvonlisäveron alarajahuojennus = jos laskutat vuodessa alle 15 000 euroa (+alv) asiakkailta, niin saat pitää itse kaikki laskuttamasi arvonlisäverot. Et siis maksakaan niitä normaaliin tapaan valtiolle. Jos laskutat 15-30k niin saat pitää osan alveista itse tietyn prosentin mukaan. Vinkkini tähän: kun perustat toiminimen ja liityt arvonlisäverovelvolliseksi, valitse siihen että maksat alvit KERRAN VUODESSA. Silloin et oikeasti missään vaiheessa maksa rahaa valtiolle, eli rahansiirtoa ei tehdä. Jos maksat alvit 2+ kertaa vuodessa, maksat ne ihan oikeasti mutta saat ne valtiolta takaisin seuraavan vuoden alussa. Lue lisää vero.fi. Huom, jotta voit valita alvien maksun kerran vuodessa, on liikevaihtosi oltava alle 30 000 euroa. Jos liikevaihto on enemmän, on alvit maksettava neljännesvuosittain.

Ennakkoperintärekisteri = kun perustat toiminimeä, pidä huoli että liityt myös tähän rekisteriin. Lue lisää verottajan sivuilta.

Kevytyrittäjyys (ilman omaa Y-tunnusta) = laskutat Ukko.fi:n tai jonkun vastaavan  yrityksen kautta. Tällöin käytät sen yrityksen Y-tunnusta ja tämä yritys tilittää arvonlisäverot valtiolle ja ottaa vielä siivun tuloistasi muihin kuluihin, mutta tekee sinulle jonkinlaisen kirjanpidon ja veroilmoituksen valmiiksi. Vinkkini tähän: unohda nämä, menetät vain rahaa. Jos tämä ei sinua haittaa niin go for it. Itse pysyttelen kaukana.

OP:n "kevytyrittäjyys" = tämä on toiminimiyrittäjyys mutta OP hoitelee puolestasi jälleen kirjanpitoasiat ja alv-ilmoitukset, laskut sun muut. Eli tässä maksat Osuuspankille kirjanpitäjän työt mutta hyödyt sentään alarajahuojennuksesta eli saat seuraavan vuoden alussa maksamasi alvit takaisin jos siis laskutit alle 15k vuodessa. Ukko Pro on samanlainen kuin OP:n kevytyrittäjyys eli sinä saat oman Y-tunnuksen.

Yksityisotto = tätä käytetään isompien toiminimien kirjanpidossa erottamaan "firman rahat" ja omat rahat. Käytännössä toiminimiyrittäjällä kaikki raha on ihan omaa rahaa, koska toiminimestä ollaan henkilökohtaisessa vastuussa. Unohda siis tämä termi jos olet kaltaiseni ihan sivutoiminen yrittäjä.

Yhdenkertainen kirjanpito = kun perustat toiminimeäsi, valitse siihen yhdenkertainen kirjanpito. Silloin pystyt aivan helposti tekemään kirjanpidon minun pohjaani apunakäyttäen eikä sinun tarvitse maksaa kenellekään kirjanpitäjälle. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä tilinpäätöstä, tasetta tai muutakaan raskasta.

Liikevaihto = kaikki rahat, jotka kilahtavat tilillesi ilman arvonlisäveron osuutta. Tosin jos hyödyt alarajahuojennuksesta niin silloin alvikin kuuluu liikevaihtoosi. Se on siis verotettavaa tuloa.

Menot = ostamasi yritystoiminnan jutut, esimerkiksi työkengät, ammattilehdet, puhelinliittymä, kouluttautuminen alalla lisää jne

Tulos / verotettava tulo = liikevaihto - menot - lisävähennykset (kilometrivähennykset, päivärahat). Tämä on se summa, joka määrää maksamasi veron määrän.

Veroilmoitus = tehdään kerran vuodessa näppärästi Omaverossa. Veroilmoituksen voi tehdä yleensä tammikuun puolesta välistä eteen päin, eli ei ihan heti vuoden alussa.

YEL ja työtulo = tähän on tulossa muutos tulevaisuudessa, ja sen suhteen kannattaa seurata mikro- ja yksinyrittäjien sivua. Pähkinänkuoressa, jos työtulosi ylittää tietyn rajan, joudut maksamaan YELiä. Työtuloa ei lasketa liikevaihdosta, tulosta, menoista tai mistään sellaisesta vaan siitä, paljonko teet töitä yrittäjänä ja paljonko on alan keskipalkka. Koska tässä postauksessa on kyse sivutoimisesta yrittäjästä, on kaiveltava jostain netin syövereistä vaikkapa lomittajan keskituntipalkka. Se on noin 12e/h. YEL minimi vuonna 2023 on 8575,45e. Tuohon päästäkseni minun pitäisi lomittaa 714 tuntia vuoden aikana. Tällä hetkellä lomitan noin 200 tuntia. Vaikka liikevaihtoni on 15k, en ole siis lähelläkään sitä, että työtuloni täyttyisi! Tein nopean laskelman, eli pelkällä lomituksella (josta laskutan 30e/h) saisin laskutella 21 420e (alv 0) ennen kuin työtuloni olisi YEL minimissä. Virtuaaliassarin tuntipalkka lienee hieman suurempi, mutta puhutaan silti edelleen merkonomiduunista ja reilusti alle 20e/h.

Eläkeyhtiöt (esim Elo, Varma jne) lähestyvät hanakasti yksinyrittäjiä kun verotettavaa tuloa kertyy x määrän verran, mutta älä panikoi, laske työtulosi, totea itsellesi että se on reilusti minimin alle ja olet turvassa. Voit toki maksaa yeliä vapaaehtoisesti vaikka työtulosi ei täytykään! Silloin kannattaa ottaa selvää että hyödyttääkö se minimin maksu (n 180e/kk) sinua oikeasti. YELmaksu on aina saman suuruinen riippumatta mille eläkeyhtiölle sitä maksetaan.

Yrityksen pankkitili = pankit myyvät yrittäjille mielellään kalliita yritystilejä mutta toiminimen rahaliikennettä voi pyöritellä myös oman pankkitilin kautta. Toiminimi kun on henkilökohtainen ja jos liikevaihtokin jää sinne maksimissaan 15k vuodessa tasolle, niin ei kannata maksaa yritystilistä. Vinkkini: jos tällaista pankkisi vaatii, vaihda pankkia. Itse käytän rahaliikenteeseen yhtä ihan normaalia pankkitiliäni jossa on muutakin liikennettä. En tarvitse tiliotetta kirjanpitoani varten, joten minulle on aivan sama mistä tililtä maksan ostot ja mihin saan asiakkailta maksut. Jos käytät ulkopuolista kirjanpitäjää niin yrityksen oma pankkitili on kätevä koska tapahtumat näkee helposti tiliotteelta. Sen lisäksi kaikki tositteet on säästettävä.

Tosite = tekemäsi laskut ja ostamiesi tavaroiden tai asioiden laskut tai kuitit. Nämä on säästettävä seuraavat 8 vuotta, yrittäjä vastaa säästämisestä. Näitä ei liitetä Omaverossa mukaan veroilmoitukseen, ne vain säilytetään kansiossa, mapissa tai missä tahansa että ne ovat välittömästi löydettävissä jos joudut verotarkastukseen.

OmaVero = paras ystäväsi, täällä teet veroilmoituksen ja maksat ennakkoverot.

Ennakkovero ja verojen maksu = voit arvioida vuoden alussa vuoden aikanasi saamasi tulot ja ilmoittaa ne Omaverossa. Sitten Omavero laskee sinulle laskun joka kuukaudelle ja maksat sen kiltisti. Seuraavan vuoden alussa teet veroilmoituksen ja saatat saada osan verosta takaisin palautuksina tai sitten maksat veroa lisää jos tuloksesi olikin parempi kuin olit ajatellut. 

Protip: verot voi maksaa myös palkkatyön verokortin kautta!! Voit siis tehdä Omaverossa verokortin, johon valitset että maksat kaikki verot päätulon verokortilla! Kätevää! Itse teen näin, veroprosenttini on ensi vuodelle 30, mutta kaikki saamani toiminimitulo on sitten heti sellaisenaan käytettävissäni ja todennäköisesti saan myös veronpalautuksia aikanaan, koska arvioin tuloni aina aika reilusti yläkanttiin.

Vähennykset = yrittäjän elämä pyörii vähennysten ympärillä. Vähennyksillä tarkoitetaan elinkeinotoimintaan liittyviä ostoja ja menoja. Nämä ostot ja muut vähennykset pienentävät tulostasi eli maksat vähemmän veroja! Mutta et tokikaan hyödy missään tapauksessa täysimääräisesti siitä että shoppailet itsellesi kalleimmat työkalut. Vähennysten pitää liittyä oleellisesti työntekoon. Minulla vähennyksiä olisivat työvaatteet (minulla on työ, joka vaatii vaatteilta paljon ja ne kuluvat ja likaantuvat runsaasti), työkengät, puhelinliittymästä ja netistä osa (koska käytän näitä vapaa-aikaankin), kengitysvälineet, kouluttautumismenot (esimerkiksi kengityskurssi, joka liittyi olennaisesti ammattitaitoni kehittämiseen), kannettava tietokone, hiiri, näyttö ym. Kilometrivähennykset ja päivärahat käyn läpi alempana. Verottajan sivuilta kannattaa muuten tulkita tarkkaan että mitä kaikkea saa vähentää. Säästä kaikesta ostamastasi kuitti ja merkkaa ne kirjanpitoon.

Nyt päästään sitten itse asiaan, eli miten minun toiminimeni pyörii

Teen toiminimelläni suunnilleen neljää erilaista hommaa. Lomitus ja tallituuraukset 44%, aasiaiheiset kurssit ja luennot (ja nettikurssi) 9%, aasien (satunnaisia hevosia) kavioiden vuolu 16% ja virtuaaliassari 31%.

Laskutan tekemästäni työstä 30e/h + arvonlisäveron (lomituksen laskutan MELAn taksan mukaan, joka on vuonna 2023 30,07e/h + alv). Lisäksi laskutan kilometreistä vaivaiset 20 senttiä/km + alv. Tiedän, tämä on osittain jo hyväntekeväisyyttä mutta ajelen lähinnä aasivuolujen takia ja teen sitä hommaa osittain rakkaudesta lajiin ja harrastuksen vuoksi. Asiakas voisi saada aasiensa vuolusta vaikkapa seuraavanlaisen laskun:

aasien vuolu 1h 30e
matkakulut 41 km x0,2e 8,20e
+alv 9.17
=yhteensä 47,37e

Omalle tililleni tulee siis 47,37e jonka pidän kokonaan itse, siis myös sen arvonlisäveron osuuden. En koskaan maksa sitä omaveron kautta valtiolle, se on heti minun rahaani ja voin käyttää sen ihan kuin haluan. Tämä johtuu siitä, että "tilitän" alvit kerran vuodessa eli käytännössä en tilitä yhtään mitään (raha ei siis liiku tililtäni verottajalle), saan vain ostojeni alvit takaisin. JA se johtuu siitä että laskutan vuodessa alle 15k (ilman alvia) jolloin hyödyn täysin arvonlisäveron alarajahuojennuksesta.

Jos en olisi arvonlisäverovelvollinen, nostaisin yksinkertaisesti tuntiveloitukseni suuremaksi, jotta tililleni tulisi edelleen sama summa. Veloitukseni olisi siis vaikkapa 36e/h + 25 snt/km. Jos asiakkaani olisivat ihan tavan aasinomistajia, toimisinkin näin. Mutta koska isoimmat tulonlähteeni tulevat muilta arvonlisäverovelvollisilta, kannattaa minun olla arvonlisäverovelvollinen, koska silloin tuntiveloitukseni on kilpailijoita pienempi mutta tienaan saman verran. Miksikö? Koska toiselle yritykselle on ihan sama maksavatko he alvin minulle vai maksavatko he sitä verottajalle. Se on heille täysin sama läpimenoerä, joten parempi että kerään alvit omaan taskuuni.

Tämä tilanne toteutuu siis vain silloin, kun teen toiminimitöitä niin vähän että hyödyn alarajahuojennuksesta, eli laskutan enintään 15k vuodessa (alv 0).

Laskutan asiakkailta matkakulut, koska asiakkaani ovat kauempana ja lähempänä ja bensa maksaa. Näin laskutus on mielestäni reilu kaikille. Tililleni kilahtavat laskuttamani kilsat eivät ole mitään verotonta tuloa, kuten osa yrittäjistä luulee, vaan ihan normaalia tuloa.

Ei siis ole mitään eroa sillä, onko tekemässäni laskussa A vai B:

A: lasku on ylemmän esimerkin kaltainen, loppusumman ollessa 47,37e
B: laskulla on vain yksi rivi, jossa lukee että "aasien vuolu 47,37e sis alv"

Sama raha tulee tilille ja siitä maksetaan lopulta veroa.

Vaikka laskutan asiakkailta kilometreistä alle verottajan vähennysmäärän (53 snt/km vuonna 2023), teen kuitenkin toiminimen veroilmoituksella kilometrivähennyksen eli 53 sn/km. Yrittäjällä voi olla autossaan ajopäiväkirja tai kilometrit voivat perustua muuhun selvitykseen. Minulla se on muu selvitys. Merkkaan kilometrit suoraan kirjanpitoexceliini, josta saan ne suoraan veroilmoitukselle. Tämä on minulle riittävä lisäselvitys. Jos yrityksen ajot olisivat YLI 50% kaikesta ajosta, olisi ajopäiväkirja pakollinen. Sen avulla todistetaan, että yritysajoa on tosiaan niin paljon ja tällöin auton kuluja voi vähentää enemmänkin.

Muita vähennettäviä asioita ovat päivärahat . Eli jos työkeikkasi kestää 6-10h JA keikka sijaitsee yli 15 km päässä kodistasi saat vähentää veroilmoituksella osapäivärahan. Jos työkeikka kestää yli 10h, saat vähentää kokopäivärahan. Näistä tulee vuosittain aika iso vähennys ainakin itselleni, koska lomituskeikka on aina vähintään 6 tuntia ja jos käyn kahdessakin aasipaikassa putkeen, tulee siitäkin helposti 6 tunnin keikka. Merkkaan nämäkin kirjanpitoexceliini.

Päivärahoihin liittyy toki vero.fi teksti että työmatkan on oltava "tilapäinen" ja tehdä yrityksen tavanomaisen toiminta-alueen ulkopuolelle. Tuon tulkitseminen on jokaisen yrittäjän itsensä tulkinnanvarassa, lisätietoa kannattaa kysyä omaveron kautta viestitoiminnolla.

TÄSTÄ VOIT LADATA YHDENKERTAISEN KIRJANPIDON EXCELIN

Tiedosto sijaitsee Google Drivessäni eikä sen pitäisi vaatia käyttöoikeuksien hakemista. Ensimmäisellä välilehdellä on tyhjä pohja ja toisella on esimerkkilaskelma kuvitteellisesta talliyrittäjästä.

Näin lataat tiedoston: avaa tiedosto linkistä, sen jälkeen Tiedosto -> Lataa laitteelle -> Microsoft Excel

Laskut teen itse Isoltan ilmaisella excel-pohjalla, mutta toki laskupohjan voi askarella itsekin kunhan googlaat että mitä lakisääteisiä asioita laskulla pitää näkyä. Joudun kirjoittamaan laskuun aina uudestaan asiakkaan tiedot, mutta teen vuodessa laskuja enintään 100 kpl, joten en koe sitä liian raskaaksi tai aikaavieväksi. Laskut numeroidaan juoksevasti, itse numeroin ne eism 01/2023, 02/2023 jne.

Parille asiakkaalle minun on tehtävä sähköinen lasku. Itse käytän niihin Isoltaa, jolla voi lähettää 10 ilmaista verkkolaskua vuodessa, senkin jälkeen ne maksavat vain 49 senttiä kpl. Näitä palveluntarjoajia on useita. Suurin osa asiakkaistani saa excelillä tehdyn mutta pdf-muotoon tulostetun laskun sähköpostise jälkikäteen. Maksun voi suorittaa joko tilille tai mobilepaylla. Osa vakkareista maksaa käteisellä käyntini yhteydessä, heille kirjoitan jälkikäteen kuitin ja lähetän sen heille sähköpostiin. Itse suosin laskutusta, mutta siinä on riskinsä. Jos joku ei maksa laskuaan, en myöskään palaa tontille ja lasku lähtee perintäteitse matkalle, oli se sitten kuinka pieni tahansa, mutta kyse on periaatteesta.

Täytän omaa kirjanpitoani aina kun teen laskun. Ostokuitteja minulla ei ole kovin paljon, jemmaan niitä ensin rahapussissani ja sitten vien niitä kerralla enemmän kirjanpitoon ja laitan mappiin. Näen siis koko ajan paljonko rahaa on tullut siihen mennessä vuoden aikana. Kun tammikuussa on veroilmoituksen ihana hetki, otan luvut suoraan kirjanpitoni lopussa olevista laatikoista. Ihanan helppoa! Oikeasti oikein odotan että pääsen tekemään veroilmoituksen ja alv-ilmoituksen, se on vähänku pääsisi vessaan vuoden odotuksen jälkeen ja olo on tosi kevyt sen jälkeen.

Vuonna 2022 laskutin asiakkaita alveineen 18 264 euron edestä. Summa on alveineen, koska pidän alvit joka tapauksessa pääosin itse. Erilaisia menoja minulla oli 3494 euron edestä (tämäkin on alvillinen summa) ja isoin meno olivat kengitystarvikkeet. Ostoista saan arvonlisäveroa takaisin alkuvuodesta 441e. Tääm raha tulee siis verottajalta minun tililleni ka-zing, kun olen tehnyt veroilmoituksen ja ilmoitan alarajahuojennuksen tietoja samalla.

Huom lomittajat!! Jos teet hevostallille/navetalle/you name it ITSE JÄRJESTETTYÄ lomitusta niin se ilmoitetaan veroilmoituksella kohdassa "saadut avustukset ja tuet". Myös saman vuoden alv-huojennus on saatuja avustuksia ja tukia. Tämä on aihauttanut yrittäjälomittajissa paljon ihmetystä, mutta näin se siis menee.

Ostojen lisäksi vähennän tuloistani ajetut kilometrit (nämä näen kirjanpidostani suoraan) ja päivärahat (myöskin suoraan kirjanpidosta). Tänä vuonna kilometrejä tuli peräti 12842 km ja päivärahojakin melkoisesti mm kengityskurssin myötä! Näistä yhteensä tehtävä lisävähennys on kohdallani peräti 7387e.

Lopulta elinkeinotoiminnan tulokseni on 7824 euroa, josta maksan siis veroja n 28%. Tai siis olen maksanut jo, verothan maksan päätoimen palkastani suoraan ja päätoimen verokorttini veroprosentti on korkeampi kuin saman verran tienaavalla kollegallani.

Minulle eurosta jää käteen ostojen, oikeiden bensakulujen (en laske tässä auton kulumista ja arvon alentumista) ja veron jälkeen 60%. Eli kun laskutan sinulta vuolusta kilometreineen tuon 47e, jää siitä minulle loppujen lopuksi 28,8 euroa. Tämä on siis nettotuloni, jos laskutan 47e.

Löysitkö tekstistä asiavirheitä? Etkö ymmärrä jotain kohtaa? Jätä kommentti postaukseen niin korjaan asian. Mutta kuten sanoin, en ole  yritysneuvoja, teen vain omaa työtäni. Tekstin tarkoitus on selventää ja yksinkertaistaa asioita kaltaisilleni pikkutekijöille.

Jos tarvitset apua verkkosivujen päivityksen tai somekanaviesi kanssa, niin Kaisa Määttänen Tmi on käytettävissäsi. Ainakin vuosi 2023 tehdään samalla kolmenkympin tuntitaksalla.

5 kommenttia

  1. Päiväraha. En jaksa nyt tarkistaa oletko oikeassa, mutta muistaakseni päivärahaa ei saa jokaisesta työstä minkä teet. Esim, kun lomitan tallilla, jonne n alle 10km en saa siitä päivärahaa. Unohdit myös mainita muista lisävähennyksistä kuten esim läppäristä/puhelimesta ja asuntovähennyksestä. Itse käytän näistä asuntovähennystä 250e, koska teen toimistotyöt kotona. Nettiä ja puhelinlaskua en vähennä, mutta uusi läppärinosto on edessä ja sen vähennän, koska pakollinen. Tuo elinkeinotuki oli uusi juttu. Käyn perehtymässä siihen. Ja siis olen ekaa vuotta yrittäjänä, joten uskon sun tietojen olevan paremmat kun mun

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo olet oikeassa päivärahan suhteen, siinä on tosiaan 15 km raja. Se ei tullut mulle tässä edes mieleen koska mun kaikki yli 6h keikat on kauempana. Hyvä huomio nuo lisävähennykset, listailen siihen esimerkkejä vielä lisää. Mä olen laittanut vähennyksiin netistä ja puhelinlaskusta osan, siis itse vain määritellyt että käytän niitä 10e/kk (todellinen lasku on siis 45e). Elinkeinotuki on tässä tosi hämäävä juttu, se minkä lomatoimisto (minulle esim Sysmän kunta) maksaa lomituksesta on minulle elinkeinotukea ja näkyy esim verokortillani ihan omalla rivillään. Se verotetaan ihan samaan tapaan kuin mikä tahansa tulo, mutta yrittäjälomittajien on se laitettava vain veroilmoituksellaan kohtaan "saadut avustukset ja tuet". Tiedän, todella hämärää.. tätä on ihmetelty lomittajien fb-ryhmässä useampi vuosi ja itsekin soittelin verottajalle kun ensimmäisen kerran se tuli tuohon tapaan. Veroilmoitusta täytellessäni joudun siis ilmoittamaan liikevaihdon summan ilman lomitusta ja ilmoittamaan lomituksen eri kohdassa. Yhteensä siis tuloja tulee saman verran.

      Poista
  2. Hyvä kooste! Saisiko samanlaisen koskien Airbnb vuokrausta? Vai oliko sulla sijoitusasunto.. Jostain ig stoorista jäänyt mieleen.. Nyt itsellä tilanne, että oman osakkeen pitkäaikainen vuokralainen lähti ja pohdin Airbnb toiminnan aloittamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on siitä yksi julkaisu täällä blogissa jo! https://www.muuliprojekti.fi/2022/01/pyorittelen-omaa-pienta-bisnesta.html
      Jos tulee kysymyksiä tuosta aiheesta mieleen niin jäyä kommentti niin vastaan ☺️

      Poista
  3. Tosi hyvin muokkasit tätä ensimmäisestä versiosta. Iso kiitos, että jaat tämän ilmaiseksi. Halutessasi voisit jakaa tämän blogitekstin myös pienellä maksulla. niin pienellä, että kellään ei ole kynnystä ostaa sitä, mutta sitä kautta tulisi paljon ostoja. (esim. 3e tai vähemmän, niin kukaan ei mieti asiaa en kummemmin, mutta sulla saattaisi olla nopeasti useampi ostaja, erityisesti, jos hiukan muokkaat tätä yleisemmälle tasolle, niin myös ei hevosyrittäjät kiinnostuu).

    Sun excel-pohja oli selkeämpi, kun oma viimevuotinen räpellys :D otan sen kyllä käyttöön. Aivan huippua. Kiitos!

    VastaaPoista