keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Tulossa: Aasinhoitopäivä verkossa, eli verkkokurssi aaseista!


Arvatkaas, mitä minä olen urakoinut tämän kevään aikana? Verkkokurssia aaseista! Olen jo muutaman vuoden ajan vetänyt livenä Aasinhoitopäivää ja olen kyllä alusta asti miettinyt, että se pitäisi saada myös verkkokurssin muotoon, koska se sisältää enimmäkseen luentoa eikä niinkään käytäntöä, vaikka lyhyt käytännön osuus on aina päivään sisältynytkin. Oikeastaan lopullinen herätys kurssin tekemiselle oli Verkkokurssille.fi -sivusto, jossa ei ole kuukausimaksua tai muitakaan kuluja, vaan alusta ottaa provision myydystä kurssista. En siis tarvinnut omaa verkkosivua tätä varten, vaan kurssi saa olla myynnissä eikä minulla ole kuukausittaisia kuluja. Ainakin toistaiseksi verkkokurssin rakentaminen alustalle on ollut helppoa!

Aasinhoitopäivä verkossa sisältää seitsemän luentoa, ensin kerron intossa yleisesti aaseista ja niiden historiasta ja elämästä, sitten aasin  hankinnasta, pitopaikasta, ruokinnasta, hoidosta, terveydestä ja kasvattamisesta. Verkkokurssi sai jo erittäin innostuneen vastaanoton suomalaisessa aasiryhmässä ja kun näyttää siltä, että työ tulee jopa valmiiksi, uskallan kertoa siitä täällä blogissakin!

Hämmästyin kovasti, miten paljon verkkokurssin tekeminen vie aikaa! Jokainen luento on vienyt vähintään 6 tuntia tiukkaa duunia. Olen nauhoittanut ensin luennot ruutukaappauksina esityksen edetessä, sitten olen kuunnellut nauhoitteen läpi ja samalla poistellut yskimiset ja änkyttämiset. Sen jälkeen olen käynyt ulkoisia kovalevyjä läpi selaten videokirjastoani. Olen ollut näköjään kaukaa viisas, kun olen jo vuodesta 2012 kuvannut videoita aaseista ja vielä miellyttävän paljon sellaisia videoita, joissa aasit eivät tee mitään erityistä. Niillä saan elävöitettyä kuivahkoja luentoja tosi kivasti!

Luennot toimivat kuitenkin myös podcasteina, eli kuvaa ei välttämättä tarvitse katsoa, mutta videoilta näkee esimerkiksi aasien käyttäytymistä laumassa ja keskenään ja jos aasit ovat ihan uusia tuttavuuksia, voi jo niiden normaalin elämän seuraaminen olla mielenkiintoista.

Vaikka verkkokurssi on jaettu eri luentoiohin, sisältää jokainen luento jotakin punaisesta langasta, joka on aasin luonnonmukainen elämä kavereineen, liikkumisineen ja syömisineen. Mutta toki jokainen luento sisältää myös erityisen paljon luennon aiheen asiaa. Aaseissa ja muissakin eläimissä kaikki vaikuttaa kaikkeen, eikä esimerkiksi hyvällä ruokinnalla voida korvata aasin ulkoilun tarvetta, vaan kaikissa aasin elämän osa-alueissa on pyrittävä luonnonmukaisuuteen.

En ole koskaan aiemmin tehnyt yhtään verkkokurssia. En ole koskaan edes osallistunut verkkokurssille. Sen takia projekti tuntuikin aika jännittävältä. Googlasin netistä tietoa aiheesta, mutta tulokset kertoivat enimmäkseen siitä, miten saa selville, onko verkkokurssille kysyntää. Oma kohderyhmäni on melko pieni. Suomessa on ehkä 200 aasinomistajaa (joista kaikki eivät tietenkään kiinnostu verkkokurssista) ja 100 henkilöä, jotka suunnittelevat aasien hankintaa tulevaisuudessa. Tämän verkkokurssin on tarkoitus palvella molempia, eli lähden liikkeelle jopa ärsyttävän ruohonjuuritasolta mutta antaen tietoa sellaisillekin, joilla aaseja on jo jonkin aikaa ollut. Esimerkiksi kuivakka aihe aasien pitopaikasta (talli/pihatto jne) sisältääkin tietoa myös aasien sosiaalisista suhteista ja miten ne voivat parhaiten toteutua kesyolosuhteissa. Unohtamatta tietenkään aasien luonnonmukaisten tarpeiden täyttämistä.

Kun pari luentoa oli valmiina värväsin itselleni muutaman pilottihenkilön katsomaan materiaalin läpi ja antamaan palautetta. Olenkin saanut jo hyviä kommentteja ja luennoista on herännyt lisäkysymyksiä, joita olen pystynyt käsittelemään seuraavien luentojen alla tai sitten lisännyt tekstimuodossa videon alle. Videon onkin tarkoitus olla ikäänkuin johdatus aiheeseen ja lisää luettavaa löytyy kurssimateriaaleista. No, ajatus oli siis tämä, mutta nyt näyttää siltä että jokainen luento on edellistä pidempi. Pitopaikastakin puhuin helposti tunnin verran ja siinä vasta sivuttiin viranomaismääräyksiä tallirakennusten suhteen. En toki pysty luennolla käymään mitää narkennusohjeita läpi, mutta jokaisen videon perässä on laaja lähdeluettelo ja linkkilista, mistä saa lisää tietoa.

Onko mahdollistakaan tehdä verkkokurssia, jonka avulla ummikko uskaltaa hankkia ensimmäiset aasinsa? En osaa sanoa, mutta varmasti verkkokurssi on parempi opetusmateriaali kuin ostaa ne aasit ihan kylmiltään tietämättä mitään aaseista. Kaikilla aasinomistajilla ei ole hevostaustaakaan, joten kavioeläimet ovat kokolailla vieraita.

Kurssin hinnoittelupuoli on vielä täysi kysymysmerkki. Mietin sitä sitten, kun kurssi on valmis ja katson excelistä kauanko minulla meni sen tekemiseen aikaa. Ei saisi alihinnoitella, mutta ei myöskään ylihinnoitella. Tiedän jo, että asiakaskunta on hyvin kapea ja pieni, joten myynti jää vähäiseksi. Jonkinlainen korvaus tehdystä työstä on silti saatava, vaikka en tietoa haluakaan pantata. Aasiyhdistyksen kotisivuille olen tuottanut jo vuosien ajan sisältöä, eli periaatteessa aika paljon aasitietoa on olemassa jo ihan ilmaiseksikin, mutta toki verkkokurssilla vielä paljon enemmän.

Kurssi sisältää toki tietoa myös muuleista, mutta niiden ollessa vähemmistönä Suomen pitkäkorvapopulaatiossa, esiintyvät muulit lähinnä knoppitietona. Tosi moni asia pätee tietenkin kaikkiin hevoseläimiin, mutta kaikki erityiset aasi- ja muulijutut olen nostanut esille.

Kiinnostuitko? Seuraa Muuliprojektia, kerron kyllä täällä, kun kurssi on myynnissä!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti