No ei se tietenkään ihan kaikkeen voi tarjota vastausta, mutta Aasinhoitopäivä verkossa on verkkokurssi ummikoille, noviiseille ja jo pidempään aaseja harrastaneille. Se on hyvä kurssi myös niille, jotka ovat olleet koko ikänsä hevosten kanssa tekemisissä, mutta aasit ovat vieraampia. Aasit kun eivät ole pitkäkorvaisia hevosia.
Aasinhoitopäivä verkossa koostuu kahdeksasta noin tunnin pituisesta luennosta aaseista. Jokaisella luennolla on myös havainnollistavaa videokuvaa, kuvia ja teitenkin faktaa aaseista ja jokaisen "oppitunnin" alla mennään asioihin vielä tekstin muodossa syvemmälle sisään. Luento toimii johdatteluna aiheeseen ja lisää materiaalia löytyy aiheesta kuin aiheesta, pääsääntöisesti vieläpä suomeksi!
Aaseista ei ole suomenkielistä materiaalia vielä kovinkaan kattavasti saatavilla, vaikka pari teostakin aaseista on julkaistu. Netissä aasitietoa on siellä ja täällä, Aasiyhdistyksen sivuilla ja omassa blogissani (olen tosin tuottanut sisällöt molemmille alustoille). Kaikista paras tieto on ilmestynyt Aasiyhdistyksen jäsenlehdessä ja muutama oma artikkelini löytyykin myös verkkokurssin materiaalipankista.
Aasinhoitopäivä verkossa kerääkin yhteen kaikki tiedonrippeet ja linkkaa vielä eteenpäin tutustumaan aiheisiin syvemmin.
Kurssin osiot
Intro, jossa kerron, miten villiaasit oikein elelevät ja mitä villipiirteitä kesyaaseissa vielä on. Aika paljon itseasiassa. Koko verkkokurssin punainen lanka on luoda aasille mahdollisimman luonnollinen elinympäristö. Suomi on todella kaukana aasien elinympäristöstä, mutta täälläkin on mahdollista ottaa huomioon aasien lajityypillisiä tarpeita jokaisella niiden elämän osa-alueella.
Aasin hankinta on tarkkaa puuhaa. Meillä Suomessa on nykyään koko ajan ainakin yksi aasi myynnissä, joten ostajalla on jopa hieman valinnanvaraa. Aina ei ole ollut. Kerron luennolla mistä aaseja saa ja mihin asioihin pitää aasikaupoissa kiinnittää huomiota. Kerron, mihin kannattaa varautua, jos tulee ostaneeksi ihmisiä aristelevan aasin.
Pitopaikassa käyn läpi aasin tallin ja pihaton tilavaatimukset ja millaiseksi ne kannattaisi rakentaa, jotta aasin elämä, eli ne 23 tuntia, kun ihminen ei ole aasin kanssa, olisi mahdollisimman luonnonmukaista. Kerron myös talliratkaisuista ja talliympäristöstä ja mitä siinä pitää ottaa huomioon, jotta rehut eivät mene parempiin suihin.
Ruokinnassa kerron, mitä aasit söisivät luonnossa ja miten voimme tarjota niille samaa Suomessa. No emme tietenkään täysin samaa ravintoa, mutta joitain valintoja voimme tehdä aasien hyväksi. Ruokinta on erittäin tärkeä osa aasin hyvinvointia.
Arjen hoidossa kerron miten aasia käytännössä hoidetaan ja mitä se vaatii päivittäin, viikoittain ja puolivuosittain. Kerron myös, mitä aasin kanssa voi harrastaa, vaikka tämä verkkokurssi ei menekään kovin syvälle aasin kanssa tekemiseen tai sen käsittelyyn. Mutta kun tietää, mihin kaikkeen aasista on, voi niitä silmälläpitäen jo hankkia sopivan aasin.
Terveysosiossa pääpaino on aasien sopivassa lihavuuskunnossa, onhan Suomen aaseista suurin osa aivan liian lihavia. Kun läskiasia on saatu läpi, kerron myös yleisimmistä vaivoista, jotka aaseja Suomessa uhkaavat. Kurarupi on hevosihmisille aika vieras, mutta todella moni aasi kärsii siitä vähintään kerran elämässään.
Kavio-osastolla kurkkaamme tietenkin aasin kavioihin lähemmin. Tämä osio oli ennakkotiedustelujen mukaan erittäin toivottu, mutta valitettavasti tämä luento ei ole niin perusteellinen, että sen perusteella kannattaisi aasejaan vuolla. Hyvät pohjatiedot se kuitenkin antaa ja mukana on paljon vuoluvideoita. Jos on ennestään kokemusta hevosten kavionhoidosta, uskaltaa videon jälkeen vuolla kyllä aasejakin. Etusivun kuvassa kavioita, ei ollut eriksseen koska alunperin käsitetlin ne terveys-osion alla, mutta huomasin että asiaa on kumpaankin osioon niin paljon, että se on parempi jakaa kahtia.
Aasien lisääntyminen ja kasvatus sisältää tietoa tietenkin aasien astuttamisesta, tiineysajasta, varsomisesta ja varsan hoidosta. Ensin mietitään, miksi juuri tällä aasilla kannattaa tehdä jälkeläisiä ja sen jälkeen hoidellaankin jo varsaa. Moni tuontiaasin ostajakin on saattanut yllättyä, kun oma tamma onkin tiineenä ja on hyvä tietää perusasiat varsahommista.
Yhteensä siis noin 8 tuntia aasitietoa! Tietopaketit ovat sen laajuisia, että suosittelen tutustumaan vain yhteen aiheeseen päivässä, eli videon katsomisen jälkeen voi syventyä ajan kanssa lisämateriaaleihin.
Kurssia on nyt sen työstövaiheessa ollut pilotoimassa 6 henkilöä ja palautteen avulla olen korjannut luentoja alusta asti uudestaan, Intron tein kokonaan uudestaan. Materiaali oli toki suunnilleen sama, mutta änkytykseni häiritsi niin paljon, että luento oli nauhoitettava vielä kertaalleen uudestaan. Samoin toimin muidenkin luentojen kanssa, jos kuuntelijoille jäi paljon epäselvää.
Voin siis luvata, että kunhan tämä tästä valmistuu toivottavasti kahden viikon sisällä, on käsissänne todella hiottu ja viimisen päälle verkkokurssi ainutlaatuisesta aiheesta!
Eikä tässä vielä kaikki! SatuAasin talli Lopella järjestää verkkokurssille käytännön jatko-osan, jossa aasien kanssa treenataan ihan käytännössä lähtien ihan siitä, miten aasit toimivat laumassa, miten niitä lähestytään ja miten niille puetaan riimut päähän. Suosittelenkin ehdottomasti osallistumaan myös jatkokurssille.
Olen pitänyt Aasinhoitopäivää ihan livekurssina muutaman vuoden ajan ja n 7 tunnin päivään on ollut todella vaikeaa mahduttaa kaikki tärkeä asia ja jättää vielä tilaa käytännön osioonkin, jossa aaseja on käsitelty ihan livenä ja olen yleensä näyttänyt kavion vuoluakin jonkin verran. Nyt tähän on siis ratkaisuna se, että ensin voi käydä verkkokurssin luennot ihan kaikessa rauhassa omaan tahtiin ja osallistua sitten aasinhoitopäivä kakkoseen, joka sisältää vain käytöntöä, vaikka toki teoriaa tulee siinä sivussakin koko ajan. Aasinhoitopäivä kakkosessa pääsee myös tutustumaan ihan livenä aasin elinympäristöön ja SatuAasin tallilla se onkin oikein esimerkillinen suurikokoinen pihatto aktiivitarhalla!
Kurssien hinta on vielä suunnitteilla ja määräytyy sen mukaan, paljonko kurssin tekeminen on vienyt aikaani, kuinka suuri on kohderyhmä, millaisissa hinnoiossa vastaavat kurssit pyörivät ja mitä pilottiryhmäläiset olisivat kurssista valmiit maksamaan. Tarkoitukseni ei ole nyhtää ketään tai pantata tietoa, mutta arvostan ja arvotan myös omaa työpanostani asian tiimoilta.
Aasinhoitokurssin "myyjä" on Kaisa Määttänen Tmi, eli teen tätä toiminimelläni. Kurssi tulee myyntiin verkkokurssille.fi -alustalle, joka on uusi kaikille avoin verkkokurssipaikka. Kurssin voi siis rakentaa kuka tahansa eikä sen tekeminen maksa mitään. Alustalla ei myöskään ole kuukausimaksua. Mutta sivusto vie tuloista 20-30 % provikkaa, eli hinnoittelussa otan tämän huomioon.
Vaikka provisio on suuri, on etu kuitenkin se, että kuukausimaksuja ei ole. Jos siis kurssi ei myy, ei minulle ole menojakaan. Tämän takia en lähtenyt rakentamaan itselleni kokonaan omaa verkkokurssisivustoa, varsinkaan kun minä en myy kuin yhtä ainoaa kurssia.
Tää on ehkä vähän hupsu kysymys, mutta oisko sulla (linkata) kuvaa aasista joka on sopivassa lihavuuskunnossa? Tosi usein aaseilla tuntuisi olevan sellainen pyöreä pömppö ja olen miettinyt onko ne vaan sen rakenteisia, onko heinämahaa vai ovatko lihavia :D Eli kuuluisiko niiden vatsalinjan näyttää samalta kuin hevosilla vai olla vähän sellainen rennomman pyöreä?
VastaaPoistaEi ollut ollenkaan hupsu kysymys! Olen tehnyt aiheesta videon Suomen Aasiyhdistyksen YouTube-kanavalle pari vuotta sitten ja se aukeaa tästä. Aaseilla on pömppömaha ja se johtuu usein ihan niiden luonnonmukaisesta ravinnosta, eli oljesta (jos aasi on oljella). Jos aasi taas ei ole olkiruokinnalla, on se pömppötodennäköisesti lihavuutta. MUTTA aasien lihavuuskuntoa ei katsota ensisijaisesti mahasta, vaan niskamakkarasta ja kyljiltä, että onko luiden päällä ihraa ja kuinka paljon.
PoistaTässä taas on video lihavan aasin tunnistamisesta ja suosittelen katsomaan nämä molemmat, niin silmä harjaantuu. Suurin osa Suomen aaseista on lihavia tai todella lihavia.