Esimerkiksi tämän viikon tunnilla ratsastin mielestäni tosi hienosti ja onnistuin pitämään jalkani edessä. En siis koukistanut jalkaa polvesta taakse ja kumartunut eteen. Ja paskat. Video paljasti totuuden.
Mielestäni myös kevensin silleen reisillä, kuten kuuluukin, enkä noussut satulasta 10 senttiä ilmaan. Ja paskat.
No oppimista vartenhan tunneilla käydään ja videoita kuvataan ja jos johonkin olen tyytyväinen niin Muuliin, joka silti sipsutteli oikein hienosti menemään.
Kuvat ja videot otti Heidi Blom, kiitos! |
Tässä nyt jokatapauksessa video. Tiedän, että harva teistä jaksaa lukea mitään ratsastustuntiraportteja, joten ehkä video tarjoaa hyvää viihdettä.
Plussat tunnilla
Lopputunnista kevensin vähemmän ja suoraan ylös ja jalatkin olivat edempänä,
Ravista käyntiin siirtymiset menivät hyvin jos muistin tehdä pienen puolipidätteen. Saatoin jopa ymmärtää, että mikä se puolipidäte on. Tähän asti se on ollut joku mystinen nyrkkien kiinni puristaminen.
Muuli ei aukonut suutaan kovin paljon eikä kertaakaan laittanut kieltä ulos.
Muulin hännänviskonta ei ollut pahimmasta päästä, joten palko ei ollut sen sieraimessa kovin syvällä.
Muistin kehua Muulia aika paljon.
Miinukset? En pilaa päivääni listaamalla niitä enempää, kuin mitä postauksen alussa oli. Luulen, että jos keskityn niihin hyvin menneisiin juttuihin, niin ne parantuvat entisestään ja heikommat esitykset seuraavat perässä. Jos aina miettii että "omg, mokasin tossa", niin ajattelutapa kieroutuu niin, ettei koskaan ole tyytyväinen vaan etsii aina korjattavaa. Ja hei, eikös ratsastus ole läpi elämän pelkkää korjattavaa? Senhän tietävät kaikki! Eli kun korjattavaa jokatapauksessa on ja sen jokainen tiedostaa, niin kannattaisi enemmän hehkuttaa hyvin menneitä juttuja.
Tuhmaponi otti kantaa vähän samaan asiaan Instassaan pari viikkoa sitten ja ihmetteli, miksi katsomoissa arvostellaan niin kovasanaisestikin toisten ratsastusta. Hän on asian ytimessä, "jos itse haluaa onnistua painamalla muita, ei tule paljon huonoa paremmaksi".
Minustakin on aika jännää, että jo alkeiskurssin käyneet ovat hanakoita etsimään kuvasta 10 virhettä ja huomauttamaan niistä. Milloin joku taluttaa väärältä puolelta, milloin nousee satulaan väärältä puolelta, keventää hetken aikaa väärälle jalalle tai raippa ei pysykään reiden päällä... Miksei bongailla toisten ratsastuksesta niitä tosi hyvin menneitä pätkiä? No ehkä siksi, että niistä ei niin huudella eikä niitä varmaan sen takia osaa oikein katsoakaan.
Emmekö me uskalla sanoa ääneen, että hei, tällä kertaa ratsastin todella hyvin? Emme, koska sitten tulee joku satavarmasti etsimään videolta ne kaikki virheet ja toteaa, että Muulin olisi parempi olla lautasella kuin minun perseeni alla.
Somekin on jännä juttu. Periaatteessa me bloggaajat sun muut tyrkyt laitamme päämme vadille kaikkien kivitettäväksi joten miksi emme vain nautiskelisi videoista kotisohvalla? No kun se ei ole sama ja siitä puuttuu kaikki vuorovaikutus! Emme me tietenkään kerää pelkkiä sydänkommentteja vaan olemme avoimet myös rakentavalle kritiikille, mutta se tuntuu olevan aika vaikeaa tuottaa.
Ja jos ei löydä videolta mitään muuta kuin virheitä, niin tämän memen sanoma kannattaa opetella ulkoa.
Ratsastustunnin jälkeen päätin vielä lähteä maastoon. Muuli oli tuntunut niin chilliltä, oli lämmin ilma ja olisin seuraavat kolme viikkoa poissa tallilta.
En ollutkaan ollut Muulin kanssa kahdestaan maastossa ainakaan kahteen kuukauteen enkä sitä ennen montaa kertaa. Myönnän, että jännitän ajatustakin maastoilla sen kanssa ilman maastoseuraa. Mitä jos jotain tapahtuu? Mitä jos vastaan tulee jotain tosi pelottavaa eli esimerkiksi sauvakävelijä, eikä saada kaverihevosta siihen väliin?
Tiedän aivan hyvin, että en voi aina saada maastoseuraa ja tarkoitus on kuitenkin maastoilla Muulin kanssa ihan kahdestaan. Olen jopa vähän vihainen itselleni, etten maastoillut sen kanssa enemmän kahdestaan viime kesänä, kun se palasi Sannalla. Siellähän Muuli meni aina yksikseen. Kävin silloin kyllä joitakin kertoja yksin, tai sitten minulla oli ihminen maastakäsin mukana kuvailemassa.
Nyt minulla oli kuitenkin tunnin jälkeen sellainen voittajafiilis, että selviäisimme lyhyestä peltolenkistä Muulin kanssa varmasti. Ohjasin sen kentän takaa polulle ja siihen sitten jäätiin. Muuli jäi siis kylmänviileesti jäkittämään polulle. Kun se ei pienestä pohkeesta lähtenyt eteen, paukutin sitä ihan kunnolla kylkiin lopettaen heti, kun se siirsi painoa eteen. Kehuin myös kovasti.
Lopulta se käveli 10 askelta ja jäkitti taas. Se ei yrittänyt kääntyä kotiin eikä se tuntunut selkään jännittyneeltä, se vain jäkitti. Varmaan juuri tällaisen käytöksen takia muuleja kutsutaan itsepäisiksi. Itse en ollutkaan tällaista kokenut pitkään aikaan, siis että Muulilla ei mielestäni ollut mitään selkeää syytä jäkittää eikä se tuntunut jännittyneeltäkään.
No siinä aikani paukutellessani päästiin noin kilometrin päähän tallista ja sitten Muuli alkoi kävellä normaalisti ja reippaasti ja päästiin ravaamaan ja laukkaamaan vajaat pari kilometriä. Pitäisi varmaan olla raippa mukana ainakin alkumatkasta, että saa Muulin riittävän kauas tallista. Tosin, se ei vaikuttanut siltä, että olisi halunnut kääntyä kotiinkaan.
Meillä oli siis loppupeleissä oikein kiva maasto ja jatkossakin yritän ottaa tuon 4,5 kilometrin pituisen peltolenkin vakio-ohjelmaamme. Sen voi hyvin ratsastaa vielä ratsastustunnin päätteeksi, ikään kuin "palkinnoksi".
Minusta sinun ratsastus näyttää oikekn hyvältä, näytät rennolta selässä ja sinulla on vakaa käsi, joten Muulillakin on rento olla. :) Jalan karkailuun itsellä auttoi vinkki, että jalka on heti satulavyön takana, ja tavallaan samassa linjassa satulavyön kanssa. Nykyään tosin tönötän törkeässä tuoli-istunnassa, jolloin istuinluut kääntyvät miten sattuu ja koitappa siinä sitten ratsastaa... Nämä on varmaan sullekin tuttuja juttuja, mutta tuo istuinluiden etsiminen on hyvä harjoitus, eli nostaa jalat "polvitukien päälle", länkkäsatulassa varmaan nostaa vaan vähän eteen, ja sitten hitaasti siirtää painoa eteen ja taakse, niin että löytää sen kohdan missä istuinluut tökkää suoraan satulaa vasten. Siitä kun nojaa himpun taaksepäin, on istuinluut suorassa, eli silloin istut "pehmeällä pyllyllä" satulassa. En tarkoita näitä kritiikkinä tai muutenkaan neuvona videon perusteella, mutta tekstistä tuli vaan mieleen nämä jakaa. Centered riding opettaja on nämä minulle aikanaan vinkannut, nyt en ole hetkeen kunnolla ratsastanut, mutta koitan aina näitä ajatuksia miettiä kun satulaan pääsen :) joka tapauksessa tosi hyvältä näyttää meno, tosi rennolta ja ei sinun istunnassakaan ole mitään huonoa, olet tasainen kyydissä mikä varmasti on Muulista mukavaa. Tsemppiä jatkoon! :)
VastaaPoistaKiitos, tässä on sellainen kommentti, mikä on aina kiva saada :) Mä olen käynyt muutaman kerran CR-opettajan tunnilla ja olen saanut niistä ehdottomasti paljon apua! Ja erityisesti niiden tuntien aikana olen omaa ratsastusta pystynyt muuttamaan todella paljon.. kunnes taas autuaasti unohdan kaiken seuraavaan kertaan mennessä. Muulin kanssa ei olla ainakaan vielä oltu CR-tunnilla, mutta heti kun meidän hoodeilta löytyy sopuhintainen niin otan varmasti tunnin. Tää mun länkkäsatula on aika hauska, siis yleensä ku ratsastan lännensatulalla (siis jollain muulla, kuin omalla) menee mun jalat automaattisesti järkyttävään tuoli-istuntaan ja joudun polkemaan fendereitä taaemmas. Tässä omassa satulassa fenderit liikkuu niin sujuvasti, että tollainen munakyyry on mahdollista. Nykyinen maikka sanoi muuten mulle, että laita jalka Muulin kainaloon. Silloin se on suunnilleen oikeasti satulavyön kohdalla, ei suinkaan oikeasti kainalossa :) Ja jos mulle sanotaan että "nojaa taakse" niin siinä kohtaa olen vasta suorassa.
PoistaMinusta on hienoa, kun kehut muulia silittämällä paljon. Mutta yritä päästä tilanteeseen, että vaikka silität, se ei pysähdy. Silloin kehuminen tulee pysähdyksestä. Eli jos väistät, voit sisäkädellä silittää heti kun se ajatteleekin väistöä, mutta jos se lopettaa niin jalka tökkää uudestaan. Ja myös selästä palkkaamista (ruuallla)kannattaa välttää, paitsi jos palkkaat pysätyksestä. Aina kun annat selästä hevoselle jotain suuhun, pysätät sen ensin ja hevonen ottaa palkan liittyen pysätykseen. Eräässä valmennuksessa ihan GP tasolla ratsastaja teki hyvän piaffe-passage siirtymän ja jatkoi raville puoli kenttää pysätti ja palkkasi onnistuneesta piaffista sokerilla, valmentaja kysyi kohteliaasti,että mitä halusit palkata ja ratsastaja sai sen jälkeen kertauskurssin oikea aikaisesta palkkaamisesta. Nami palkasta tiedät kyllä itse enemmän varmasti kun minä. Mutta nuoria hevosia paljon kouluttaneena, niin pääset helpommalla, kun et opeta sitä pysähtymään silityksistä :) SIlittele paljon tehtävän sisällä, niin tehtävän tekeminen on mieleistä. Onse nykyään varman näköistä menoa kuitenkin :) Ei tarvi jännätä ottaako lähdöt :D
VastaaPoistaHerkuilla palkkaaminen jakaa tosi paljon mielipiteitä ja meillä se on nyt sellainen "ekstra" kun joku asia menee superhyvin. Ja sen avulla ollaan myös noita pysähdyksiä saatu hyväksi, ne eivät ole aina sujuneet kovin hyvin, vaan Muuli vain puskee eteenpäin. Mä ajattelen ruokapalkkiosta niin, että kun sanon "hyvä" (ei kuulu videolla), niin se on juuri se hetki, milloin Muuli tekee oikein. Toki pyrin palkkaamaan heti välittömästi siihen perään. Tähän siis perustuu naksutinkoulutuskin. Jos esimerkin piaffe-passagea tehnyt ratsastaja ei ole antanut siinä piaffen aikana mitään äänimerkkiä, tulee hevonen palkattua juurikin pysähdyksestä. Äänimerkillä kerrotaan hevoselle SE kohta, missä se teki oikein.
PoistaNuo etuosankäännökset opetin juurikin herkulla, palkaten ensin yhdestä askeleesta, sitten kahdesta ja sitten useammasta. Muuli on hyvinkin voinut myös oppia ketjun, eli "etuosankäännös - seis - palkka", mutta yhtä kaikki, se tekee sen etuosakäännöksen. Hevonen voi hyvinkin oppia että piaffi - ravi - seis - palkka. Eli vaikka palkka tulee seisomisen aikana, on hevoselle voitu opettaa ketju. Eihän kukaan voi palkata ruualla liikkeen aikana :)
Silityksessä minun pitäisi oppia silittämään niin, että en nojaa eteen. Silitys ei siis Muulille tarkoita pysähtymistä, vaan kun kurotan kättä eteen, paino siirtyy eteen ja se tarkoittaa seis. Ja kun jo lähtökohtaisesti ratsastan etukenossa, ei vaadita suurtakaan painonsiirtoa eteen, kun Muuli pysähtyy eli tekee ihan oikein. Ja jos siinä hetkessä olin jo alkamassa silittää, silitän loppuun, koska se teki oikein eli pysähtyi, kun painoni siirtyi eteen :)