perjantai 14. joulukuuta 2018

Nyt keittiöpuoskarit tänne, heittäkää arvauksia miksi Muuli on alkanut juoda paljon?

Ihan ensin haluan sanoa, että eläinlääkäri on kutsuttu ja tulossa maanantaina.

Mutta sitä ennen voidaan yhdessä arvailla sit, mikä Muulilla on vialla. Se nimittäin juo ja pissaa epätavallisen paljon. Kerron nyt kaiken taustatiedon, minkä tähän hätään keksin ja luulen, että voisi auttaa kotipuoskareita taudinkuvan selvittämisessä.

Muulin ruokavalio


Lokakuun puolivälistä lähtien Muuli on syönyt olkea ja säilöheinää. Olki on yöllä vapaasti karsinassa ja se maistuu hyvin. Punnitsin kulutukseksi 4 kiloa yötä kohti. Tämä olki on muoveissa. Kun katsot kuiva-ainetta, ymmärrät. Olki on kuin esikuivattua/säilöä kosteuden puolesta. Tätä ei voisi mitenkään säilyttää ilman muoveja, koska näin kosteana se alkaa homehtua nopeasti. Olemmekin tallilla opetelleet ihan uusia juttuja oljen kanssa. Tuorein paali otettiin käyttöön 11.12. ja se avattiin ihan kokonaan talikolla. Käyn myös pyörittämässä olkea aina, kun käyn tallilla. Näin sen sietäisi säilyä pitkään.

Edellinen paali (jonka aikana Muulin juominen lisääntyi) pääsi osittain homeeseen. Hometta tuli aivan paalin ytimeen, eli sinne, mitä ei ajoissa levitelty talikolla. Homeinen osa meni tietenkin tunkiolle. Tästä oljesta haistaa ja näkee helposti homeen.

Muuli on alkanut piereskellä enemmän nyt syksyllä, johtuuko oljesta vai säilöheinästä, en osaa sanoa.

Säilöheinästäkin on analyysi. Lisääntynyt juominen voisi johtua liiasta valkuaisesta, mutta tämänkin valkuaismäärä on ihan tavoitemäärissä. Muuli syö tätä arvion mukaan 6 kiloa päivässä. Ne saavat tarhakaverinsa kanssa tätä siis yhteensä 12 kiloa.


Heinä ja olki ovat maistuneet koko ajan ihan samaan tapaan.

Ilta- ja aamuruuassa Muuli saa TopSpecin kaviokuumerehua. Siitä ei ole selkeää analyysiä netissä, mutta se on hyvin samantyyppinen kuin BlueChipin Lami-Light. Sitä Muuli on syönyt kesästä lähtien n 350 g päivässä yhteensä.

Pellavarouhetta Muuli on saanut 0,5 dl koko syksyn ajan aina 19.11.. asti, jolloin sillä alkoi Chiakuuri. Kuurin jälkeen pellavarouhe palasi ruokavalioon 2.12.., mutta se lopetettiin 8.12, koska arveltiin, että se liittyisi lisääntyneeseen juomiseen.

Muuli sai myös 2 rkl suolaa iltaruokansa mukana suunnilleen 26.11. asti, mutta kun Muuli jätti toistuvasti chiamössön syömättä, jäi siltä kokeeksi suola pois ja ruoka maistuikin jälleen hyvin. Muulilla on koko ajan ollut himalajansuolakivi karsinassaan, mutta sen menekki ei näytä merkittävästi kasvaneen vaikka suolaa ei enää ole ruuan mukana erikseen.

Lisäksi Muuli saa 1 painalluksen luonnollista E-vitamiinia iltaruuan päälle. E-vitamiini on Chia de Gracian.

Hiekanpoistossa psylliuminkuorijauhe ei saanut Muulilta kovinkaan hyvää vastaanottoa, joten Chia de Gracia sponsoroi Muuliprojektia ja lähetti pussillisen chiansiemeniä aiemmin syksyllä. Muuli sai chiansiementä kolmen viikon ajan iltaruuassa aikavälillä  19.11.-2.12.. Aluksi se sai puoli desiä, mutta määrää nostettiin viikon kuluttua asteittain kahteen desiin. Chia meni vain iltaruuassa. Voisiko juominen lisääntyä chiakuurin jälkeen jos chia poisti hiekkaa mahasta?

Muulia ei ole koskaan nähty nuolevan maata eikä sen tarhassa ole mitään kohtia, jotka edes etäisesti näyttäisivät hiekannostopaikoilta.

Muuli juopottelemassa. Kuva: Heidi "Hedu" Blom

Muutokset Muulin elinympäristössä


Muulin karsinan toiselle puolelle tuli uusi hevonen 29.11. Uusi hevonen on levoton, jos sillä on naapurikarsinassa joku, joten kalterit laitettiin karsinoiden väliltä umpeen ja Muulin heinäverkko siirtyi toiseen sivuun sen karsinassa.

Samaan aikaan tallinomistaja kiinnitti huomiota siihen, että Muuli sotki karsinaansa entistä enemmän. Normaalisti se on tehnyt yhdet tai kahdet pissat yön aikana samaan kohtaan, nyt pissakohtia oli kaksi ja pissaa oli enemmän. Lisäksi kakat eivät olleet enää yhdessä kasassa karsinan nurkassa, vaan useammassa. Kakat olivat silti edelleen takaseinän vieressä eikä Muuli ollut pyörremyrskyn lailla levittänyt niitä pitkin yksiötään.

Uusi hevonen tarhaa Muulin vieressä, mutta ne eivät pysty haistelemaan toisiaan. Uusi hevonen on rauhallinen ja kiltti ja Muuli mielellään nuuskuttelee sen kanssa kulkiessaan tarhan ohi.

Johtuiko lisääntynyt juominen ja sotkuisuus (Muuli on silti hevosten mittapuulla edelleen todella siisti) uudesta naapurista karsinassa vai jostain muusta?

Säätilat ovat olleet koko marras- ja joulukuun ajan nollan tienoilla.


Muulin luonne ja käytös


Muuli ei ole koskaan ollut mikään varsinainen ilopilleri, mutta kun se loka-marraskuun vaihteessa lähti karkuun, kun menin hakemaan sitä tarhasta, on se marraskuun puolivälistä asti tullut vastaan portille, jos ei ole jo seissyt siinä valmiiksi. Harjatessa ja varustaessa se on samanlainen kuin ennenkin.

Muuli alkoi elokuussa nostella takajalkaansa siinä kohtaa, kun kumarrun ottamaan vyön sen mahan alta. Kun vyötä kiristää myöhemmin, ei se reagoi mitenkään. Tämä on jatkunut samanlaisena tähän asti, eli ei ole pahentunut eikä parantunut.

Selkäännousut ovat helpottuneet koko ajan ja Muuli on ollut pääasiassa oikein miellyttävä ratsastaa ja käsitellä.

Yksi aika iso "ongelma" tuli sen käsittelyyn, kun se suunnilleen lokakuun puolivälissä alkoi stoppailla talliin ottaessa. Se siis jää ovelle seisomaan eikä tule perässä sisään. Lähettämällä se tulee sisään eikä sen jälkeen jäkitä missään. Kun Muulin pään saa ovesta sisäpuolelle, tulee loputkin muulista.

Iltaisin se tulee normaalisti sisään, ongelma on vain jos se otetaan sisään huvin ja harrastuksen vuoksi. Se teki stoppitempun myös Tiinalle, joka käy välillä juoksuttamassa Muulia.

Muulin ilme ei ole muuttunut "kipuilmeiseksi", tosin jos muulia ja hevosta vertaa, näyttää muuli aina kipuilmeiseltä surullisine silmäryppyineen. Tallinomistajan mukaan Muulin käytös ei ole muuttunut suuntaan eikä toiseen.

Muulin käyttö


Muulin käytössä ei ole tapahtunut mitään merkittäviä muutoksia syksyn aikana. Sillä on ratsastettu tasaisen satunnaisesti ja on saattanut mennä jopa kokonainen viikko, kun se ei ole nähnyt satulaa. Olen toki tehnyt jotain muuta sen kanssa, mutta en suinkaan päivittäin.

Muuli ei ole hikoillut kuin kerran, 17.11., kun käytiin läheisillä hiekkakuopilla mm laukkailemassa. Sille tyypillisiä "äkkilähtöjä" se on toteuttanut normaaliin tapaansa, eli ne eivät ole lisääntyneet eivätkä vähentyneet.

En ole tämän juomisen takia antanut Muulille vapaata kuin yhden päivän. Olisin silloin siis voinut ja ehtinyt ratsastaa, mutta koska Muulin toinen omistaja oli mukana, en viitsinyt pitkittää hänen kärsimystään, joten en tehnyt Muulin kanssa mitään sen erikoisempaan.

Vapaatahan Muulilla on paljon, se on ollut ratsuna 2-3 kertaa viikossa, juoksutuksessa kerran ja loput päivät käytännössä vapaalla. En laske maastakäsittelyä tai kentällä taluttelua työnteoksi fyysisessä mielessä. Henkistä työntekoa maastakäsittely on parhaimmillaan!

Jokseenkin masentavat maisemat

Virtsaaminen


Muuli ei ole koskaan ennen kussut kesken treenien, ratsastuksen tai kuljetuksen. Ei siis koskaan. Ensimmäisen kerran se virtsasi ratsain 25.11., mutta sitä edelsi sekä ratsastustunti että parin tunnin käyntimaasto. Muuli pissasi juuri ennen kotitallia, oli raukka varmaan pidättänyt jo pidempään. Laitoin pissahädän tuolloin täysin pitkän ratsastuksen piikkiin. En ollut laittanut Muulia karsinassa kuntoon, joten se ei päässyt sinnekään pissalle.

Tämä kuitenkin toistui 3.12.. Olin ratsastanut Muulilla vain puoli tuntia illansuussa kentällä ja kun taluttelin sitä ratsastuksen jälkeen (jotta voin löysätä satulavyötä asteittain ennen kun vien Muulin talliin ja riisun satulan kokonaan) se pissasi taas.

Kolmas kerta tapahtui 7.12. En taaskaan ollut laittanut Muulia karsinassa kuntoon. Olimme ratsastaneet maastossa noin 40 minuuttia, kun Muuli pissasi ihan kunnon lorot tien laitaan heinikkoon. Toisen kerran se pissasi, kun olimme melkein kotitallilla takaisin noin tunnin kuluttua ensimmäisestä pissatauosta. Ratsastuksen jälkeen, kun palautin Muulin tarhaan, se pissasi sinnekin heti!

Tässä kohtaa huolestuin asiasta ja tallinomistajan kanssa aloimme seurata tilannetta. Aloimme myös miettiä, mistä tämä voisi johtua ja pellavansiemenrouhe otettiin pois ruokinnasta.

Muuli on tarhassa kaverin kanssa, joten Muulin juomaa vesimäärää on mahdotonta laskea. Muuli ja Elsa kuluttavat kuitenkin puolet enemmän vettä, kuin muiden tarhojen hevoset. Kaikissa tarhoissa on kaksi hevosta ja kaikilla on saman kokoinen iso musta saavi vesiastiana.

Hevoset saavat veden lämpimänä talvella ja vesi ei koskaan jäädy astioissa. Kaikki hevoset juovat aika paljon vettä, mikä on tietenkin pelkkä hyvä asia.

Reidet kusessa

Ripuli


Olen nähnyt pari kertaa, että Muulilta on kakkoshädän perään tullut pieni liru. Märkä pieru siis. Toisaalta olen nähnyt myös, että näin ei tapahdu. No en tiedä, liittyykö juomiseen vai ei, mutta 9.12. Muuli oli minulla käytävällä. Samaan aikaan siirtelimme olkipaaleja peräkärrystä heinälään, joten kävin välissä ulkona tuuppimassa paaleja. Sillä aikaa Muuli oli paskonut käytävälle ihan sopivaa kiinteää muulikakkaa höystettynä pienellä lirulla.

Ja kun olin kääntämässä Muulia lopuksi käytävällä ympäri viedäkseni sen tarhaan, siltä tuli ruskeaa nestettä takapäästä. Luulin ensin, että se pissaa käytävälle, mutta ei.. Kun se viimeksi lastauksen yhteydessä stressasi, oli tuotos vihreää löysää kakkaa, nyt tämä tuotos oli ruskeaa ilman mitään sattumia.

Vielä tarhassakin se nosteli häntäänsä, kuin olisi piereskellyt lisää tätä nestettä ulos. Yhtään löysää kasaa tarhaan ei kuitenkaan tullut.

Liittyikö tämä lisääntyneeseen juomiseen, vai oliko Muuli huolissaan, että joutuu koppiin? Käytävällä ollessaan se seurasi huolestuneena ikkunasta tapahtumia ja varmaan pienissä aivoissaan luuli, että pihalla peruutellaan traileria sopivaan kohtaan. Ripulimaista kakkaa ei ole tarhaan tullut, vaan kaikki tarhan ja karsinan tuotokset ovat ihan normaalia tuotosta.

Kiva kiitos hei


Diagnoosit?


Cushingin taudissa juominen lisääntyy, mutta olisiko 5-vuotiaalla muulilla jo cushing? Muulilla on rasvakertymä niskassa, joka on valitettavan tyypillinen aaseille ja muuleille.

Juominen myös alkoi melko yhtäkkiä marras-joulukuun vaihteessa ja on tällä hetkellä jo vähentynyt.

Oireileva vatsahaava voi saada hevosen juomaan enemmän. Juominen helpottaa mahanpuruja. Muuli on varmasti oivallinen alusta vatsahaavalle. Sen verran se edelleen puhisee eri asioille. Mutta meidän tallilla vatsahaava otetaan oikeasti tosissaan. Muulilla on yöaikaan olkea vapaasti saatavilla ja päivällä hevoset saavat kolmesti heinät ulos.

Muuli ei ainakaan minun nähdäkseni ole "vihainen" ruoka-aikaan eikä hyökkää heiniin kiinni hampaat irvessä. Illalla karsinaan ottaessa se ei ala heti syömään olkiaan. Onko se sitten hyvä tai huono, en osaa sanoa. Muuli ja Elsa tuntuvat aika kauan syövän ulkona heinäannoksiaan, jotka ne saavat verkon takaa.

Epäonnistunut hiekanpoisto voisi oireilla mahanpuruina vatsahaavan tapaan? Jospa chiansiemen ei oikein toiminutkaan ja mahdollista hiekkaa jäi suolistoon. Muulia ei siis ole koskaan hiekkakuvattu, koska sillä ei mielestäni ole ollut oireita, jotka johtuisivat hiekasta.

Tai ehkä hiekka nimenomaan poistui ja Muuli lisäsi juomistaan puhdistaakseen itseään?

Vai onko tässä mitään ongelmaa? Kovaa ajoa vaan? iplogger.org - IP Logging Service

8 kommenttia

  1. Minä sanoisin, että valkuaispitoinen heinä aiheuttaa tuon kaltaiset oireet. Vaikka heinän valkuainen on suositusarvojen mukainen, on se todella korkea varsinkin jos kyseessä on hyvä rehunkäyttäjä, mikä tulisi toimeen vähäisemmällä valkuaisella. Sokerithan ovat hyvät. Omani reagoi löysällä lannalla, märkäpieruilla, ilmavaivoilla, turvotuksilla ja käytöksessä on muutosta jos heinän valkuainen on korkeampi ja lihoo niin nopeasti, ettei ehdi kissaa sanoa.

    Valkuaisen kokonaismääräksi laskeskelin sen olevan n. 370 gr / pv. Muulisi liikkuu kevyesti, joten senkin vuoksi valkuaisen määrä vuorokaudessa todennäköisesti ylittyy, vaikka se taulukoiden mukaan pysyy rajoissa riippuen painosta. Mutta näissä on yksilökohtaisia eroja ja kuka toimii juuri niin kuin suositusarvot. Toinen huomio on myös se, että suositusarvot ovat vuosien myötä nousseet, pari-kolmekymmentä vuotta takaperin lehmille tehtyä heinää aloitettiin jo kaatamaan kun sen valkuainen oli noussut jo 70 ja tätä korkeampia suositusarvoja pyritään saamaan hevoselle jopa kylmäveriroduille nykyisin ja tätä ihmettelen.

    Olki on hyvä tasoittamaan heinän korkeata valkuaispitoisuutta ja oljesta se saa pureskeltavaa ja kuitua. Jos olisi omassa tallissani, hankkisin kuivapaaliheinää, missä valkuaiset olisivat melko matalat. Ruokinnassa olen huomannut, että helpompi on lisätä vajetta kuin ottaa pois, etenkin jos arvot ovat hyvät heinässä, mikä sopisi paremmin täysverityyppiselle rehunkäyttäjälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tosiaan kuivaakin heinää tallissa, mutta siinä taas sokerit ovat korkeampi vaikka valkuainen matalampi. Siksi Muuli ja Elsa ovat saaneet säilöä ulos. Vastasinkin juuri tuohon alemmas että taidan ottaa Hoptin ja naputella ruuat sinne niin katsotaan mitä näyttää. Nythän Muulin tila on palautunut normaaliksi, eli ei enää ylimääräistä juomista/pissaamista, joten olisiko ollut joku hetkellinen proteiinin yliannostus, mene ja tiedä. Helpoin vastaus oireisiin olisi valkuaisen liikasaanti :)

      Poista
  2. Minä lottoaisin liian valkuaisen puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mahdollista. En ole hoptissa vielä laskenut Muulin ruokintaa mutta voisin ottaa sen vielä tänä viikonloppuna ja laittaa luvut sisään. Jos oljessa tosiaan on srv 40 (yleensä oljessa 0) niin se tekee aika ison eron aikaisempaan olkeen jo. Meillä on kuivassa korkeampi sokeri, niin siksi Muuli ja Elsa saavat säilöä.

      Poista
    2. Oljessasi oli srv 12, sokeri 40.

      Poista
    3. Äh hemmetti, niin oli, mitäköhän mä tossa äsken sekoilin. Kyllähän mä siis tän tiesin, mutta kiireessa naputelin vastauksen. Eli oljessa on niin pieni srv, ettei varmasti vaikuta suuntaan eikä toiseen.

      Poista
  3. munuaisvika, virtsatietulehdus tai virtsakivet voisi aiheuttaa tätä ongelmaa. toki huomattavasti harvinaisempaa hevosilla kuin pieneläimillä. Hiekkaa saattaa olla, vaikka omistaja olisi ihan varma, ettei ole - ja hiekanpoistoon täsmähoito olisi psyllium. virtsanäytteestä ja verinäytteestä lähtisin liikkeelle ell kanssa, poissulkisi tulehduksen ja munuaisvian. Cushingia ei noin nuorella pitäisi olla, mutta toki jokin muu sokeriaineenvaihdunnan häriö kuten metabolinen syndrooma on hyvinkin mahdollinen.

    Tsemppiä muulille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metabolinen olisi varmasti todennäköisempi kuin cushing, mutta aaseilla voi olla cushing myös aika nuorena. Harvinaista se toki on, mutta sitä on. Hiekkaa taitaa olla aina, halusin kuitenkin mainita, ettei mitään nuolupoteroita ole ilmestynyt, vaikka tietenkin maahan karisseen heinän mukana tulee varmasti hiekkaa elimistöön. Meillä on tarhoissa heinäpaikoilla kumimatot, mutta kertyyhän kumimatollekin hiekkaa kun kävelevät siitä yli. Tärkeintähän on kai se, että hiekka tulee ulos eikä jää sisään.

      Kokeilen ensi kerralla syöttää tälle psylliumin siemeniä, niitä kai hevoset yleensä syövät kuorijauhetta paremmin. Kuorijauhe ei nimittäin mennyt lopulta enää millään tallinomistajan kikoilla alas, ei siis edes melassilla. Ja kun sitäkin pitäisi oikeasti syöttää ihan tosi iso määrä jos haluaisi siitä oikeasti tehoa, purkin kyljessä olevat annostusohjeet taitavat olla yhtä tyhjän kanssa. En osaa kyllä sanoa oliko kerran päivässä tarjoiltu 2 dl chia-annoskaan sen tehokkaampi. Pellavansiemenrouheen olen lukenut poistavan hiekkaa myös ja toisaalta myös kuitupitoisen ruuan. Oljen pitäisi siis ottaa suolistosta matkaansa myös hiekkaa, mutta tiedä näistä. Toivottavasti olen maanantaina viisaampi :)

      Poista