maanantai 31. joulukuuta 2018

Muulimenojen vuoden 2018 tilinpäätös

Kuva: Minttu Koponen/Aaveen.net. Kuvankäsittely: minä
On taas se aika, kun punnitaan, ovatko harrastukseen käytetyt rahat tasapainossa harrastuksen tuottaman ilon kanssa. Muulinpidossa se on vähän siinä ja siinä, kilohinta ainakin kasvaa kohisten. Mennään suoraan asiaan.

Herran vuonna 2018 käytin Muuliin ja muuliharrastukseen rahaa 8815,19 euroa. Viime ja toissavuonna summa oli suunnilleen sama. Pääset vuodentakaiseen tilinpäätökseen tästä.

Se on paljon, mutta ehkä kuitenkin vielä hevosenpidon keskiarvon alapuolella. Emme sentään asustele maneesitallilla, joka kasvattaisi kuukausittaiset menot helposti tuhanteen euroon. Kotitallissa pitäessä pystyisin ehkä sniiduilemaan vuositasolla 2500 euroa, mutta ehkä arvostan vapaa-aikaani kuitenkin sen verran paljon, että olen enemmän kuin iloinen maksaessani täysihoidosta.

Alla olevassa kuvassa ovat menot kivasti excelissä, mutta käyn niiden sisällön läpi vielä tarkemmin. Jaoin menot pakollisiin ja valinnaisiin menoihin. Pakolliset voi ajatella kiinteinä kuluina ja valinnaiset muuttuvina.


Ja sama vielä tekstinä. Suluissa vertailun vuoksi myös vuoden 2017 menot.

Pakolliset menot
Tallivuokrat 356e/kk (400e/kk)
Kaviohuolto 72e/kk (9e/kk)
Ruoka 25e/kk (37,5e/kk)
Terveydenhoito 42e/kk (52,5e/kk)
Pakolliset menot  yhteensä 495e/kk (499e/kk)

Valinnaiset menot
Varuste- ja tarvikehankinnat 51e/kk (147,5e/kk)
Koulutus ja tunnit 188e/kk (85e/kk)
Valinnaiset menot yhteensä 239e/kk (232,5e/kk)

Kaikki vuoden 2018 menot yhteensä 735e/kk (731,5e/kk)

Muulinpidon pakolliset kulut


Lasken pakollisiksi kuluiksi Muulin kavionhoidon, tallivuokrat, ruuat ja terveydenhoidon. Pakolliset menot vuoden aikana olivat 5942,68 euroa, joka oli kuukautta kohden keskimäärin 495 euroa. Kun otan tallivuokran tästä pois, olivat pakolliset menot kuukautta kohti 139 euroa. Eli jos haaveilet omasta hevosesta, kannattaa tallivuokran päälle varata rahaa ainakin noin 150 euroa joka kuukausi.

Kaviohuolto

Muulin tapauksessa kaviohuolto sisältää myös bootsien ostohinnan, eli en tiliöinyt niitä varusteisiin. Ne ovat niin selkeästi kavioihin liittyvä kuluerä ja korvaavat Muulin tapauksessa kengät. Lisäksi kaviomehoissa on yksi kengittäjän suorittama vuolu ja vuoluvälineistöä. Kaviohuoltoon paloi rahaa perätin 861 euroa, mutta summa sisältää yhteensä 11 bootsia (kaksi on epäsopivaa ja myynnissä ja yksi katosi). Kaviohuoltoon meni rahaa kuukautta kohden 72 euroa, eli saman verran, kuin jos Muuli olisi ollut kengässä. Erotus on kuitenkin siinä, että bootsien pitäisi meidän käytössämme (ei jokapäiväistä) kestää ainakin muutaman vuoden ajan.




Tallivuokrat

Näistä ei oikein voi pihistää. Tallillamme tallivuokra on 400 euroa ja olen lisäksi ostanut siihen lisäpalveluna tarhansiivouspalvelun 15 eurolla. Tarhansiivouspalvelu ei suinkaan vapauta minua täysin tarhansiivouksesta, mutta antaa armoa, jos en jonain päivänä pääse tallille. Ollaan tosin syksyn ajan soviteltu menomme Muulin tarhakaverin omistajan kanssa niin, että olemme itse hoidelleet kakka-asiat. Tallivuokrat olivat tänä vuonna 4275 euroa ja ensi vuodelle budjetoin 4980 euroa. Tämän vuoden pienemmän tallivuokran selittää puolen vuoden koulutusjakso Sannan luona. Sanna hinnoitteli laskun koulutusajalta niin, että 300 euroa kuussa oli tallipaikan osuus ja 300 euroa koulutuksen osuus.

Ruoka

Muulin täysihoitoon kuuluu heinä, olki ja kivennäinen, mutta olen ostanut sille itse oman kivennäisrehun (en tiedä virallista nimeä, mutta pieni syöttömäärä ja pitäisi kattaa kaikki tarpeet). Sen lisäksi olen ostanut E-vitamiinia. Tallilla meillä on kimppasäkki pellavarouheta, en ostanut yhtään säkkiä kimppaan vuoden 2018 aikana. Ruokamenot olivat alle budjetin ja toteutunut oli 302,22 euroa. Tämä selittyy sillä, että vaihdoin kalliista BlueChip-rehusta Englantilaiseen TopSpecin rehuun. Heiltä sai vielä alkuvuonna erityistä aaseille suunniteltua rehua. Nyt sitä ei enää näppärästi saa Suomeen, joten vaihdan ihan näillä näppäimillä Muulin kivennäiseksi Dodson&Horrel Dailyn, jossa on superpieni syöttömäärä. Muuli syönee sen pellavansiemenrouheen kanssa. Ruokintamenot kuukautta kohden olivat vain 25 euroa. Pidän summaa erittäin kohtuullisena.

Terveydenhuolto

Terveysasiat ylittivät budjettini hieman, mutta näissä ei oikeastaan voi säästää. Terveysmenot oliva tyhteensä 505,46 euroa ja sisälsi mm rokotuksia, pari raspausta ja Jaanuksen hieronnan. Tässä olivat myös mukana matolääkkeet ja lasku madonmunatutkimuksista. Kuukautta kohden terveysmenot olivat 42 euroa.

Valinnaiset kulut


Valinnaisiin kuluihin jäivät varustehankinnat ja koulutus ja tunnit. Näitä ilman on Muuli mahdollista pitää hengissä ja hyvinvoivana, mutta ilman varustehankintoja on vaikeaa harrastaa ja toisaalta koulutus ja ratsastustunnit ovat ainakin omasta mielestäni harrastuksen suola.

Valinnaisten menojen osuus koko vuonna oli 2871,51 euroa ja kuukautta kohden se teki 239 euroa. Käyn läpi vielä tarkemmin, että mihin ihmeeseen rahat menivät.

Varuste- ja tarvikehankinnat

Olin jossain omassa utopiassani kuvitellut, etten ostaisi vuonna 2018 juuri mitään varusteita, olihan Muulilla kaikki, mitä se tarvitsee. Tarpeita kuitenkin jännästi ilmestyi ja hankintoja tuli tehyä 612,50 eurolla. Tämä summa on mielestäni vielä aika maltillinen enkä ostanut kovinkaan paljoa mitään täysin typerää. Ostin Muulille kuvausrekvisiitaksi valkoisen korvahupun ja pintelit. Satulaan ostin sille kaksi edestä kohottavaa padia, joista toisen joudun laittamaan myyntiin epäsopivana. Tai sitten säästän sen, jos se joskus olisikin tarpeellinen. Kyse ei kuitenkaan ollut uudesta tuotteesta. Ostin Muulin kaappiin tallikalenterin, lapasuojuksen alekorista, heinäverkon, riimun, narun ja käytetyn loimen. Yhden toisen loimen pesetin pesulassa. Kallein ostos oli ehdottomasti Yhdysvalloista Sannan kanssa tilaamamme bosalit ja Mecatet. Vaikka tuotteet eivät jääneet tulliin ja säästyimme arvonlisäverolta, maksoivat minun ostokseni yhteensä 319,5 euroa.

Varustehankinnat olivat kuukautta kohden 51 euroa, eli melko maltilliset.

Kuvassa näkyvä bosal ja satulahuopa on ostettu vuonna 2018. Bosal oli kallis, mutta hyvä. Kuva: Emmi Jormanainen
Koulutus ja tunnit

Muuli oli kuusi kuukautta koulutuksessa ja koulutuksen osuus kuukauden laskusta oli aina 300 euroa. Lisäksi laskin menoihin muulileirin ja ratsastustunnit, joita olen ottanut tässä loppuvuoden aikana. Laskin mukaan siis sellaiset menot, joissa Muuli on ollut mukana. Jos olen ollut katsomassa jotain klinikkaa ilman Muulia, ei sitä ole tietenkään laskettu mukaan. En ole laskenut mukaan myöskään omia bensamenojani, mutta jos maksoin jollekin muulle kuskauksesta ja trailerivuokrasta, ovat ne kulut tässä mukana. Ajoin Pikku-een syksyllä ja sen jälkeen olen kuskaillut Muulia itse.

Nämä menot olivat vuoden aikana 2259,01 euroa, joka tekee kuukautta kohden 188 euroa. Summa ei tietenkään ole yhtä suuri enää jatkossa, ellen sitten lähetä Muulia kertaamaan opittuja asioita.

Muuli koulutuksessa maaliskuussa 2018. Sanna selässä.

Budjetti vuodelle 2019


Budjetin teko on aina hauskaa ja vielä hauskempaa on katsoa, kuinka se ylittyy. Tapojeni mukaan laskin ensi vuodelle budjetin, se antaa jo hyvää suuntaa sille, paljonko liksasta pitää osata nipistää.

Kaviohuoltoon arvelen menevän vain 100 euroa, jolla saa pari raspia, puukon ja nastoja bootseihin.

Tallivuokriin laskin menevän 415 euroa kuukaudessa, joka tekee 4980 euroa koko vuodelle. Tästä ei voi nipistää, enkä oikeastaan haluakaan. Meillä on tosi kiva talli, josta Muuli lähtee vain kilon paloina tai sitten omaan pihaan kotitalliin.

Ruokamenoihin laskin menevän vain 200 euroa, koska ostin juuri kivennäistä, jonka pitäisi riittää 150 päivää. Jos se tuntuu sopivan Muulille, jatkan samalla linjalla ja lisäksi ostan vain E-vitamiinia ja psylliumia ym tärkeää.

Terveydenhuoltoon budjetoin 500 euroa ja laskin, että summalla saa kolme Jaanuksen hierontaa, kaksi raspausta ja yhdet rokotukset. En budjetissa lähde varautumaan mihinkään ylläreihin, mutta toki niitä tulee jos on tullakseen ja niihin olen rahallisesti jo hyvin varautunut.

Jaanus hoiti Muulia joulukuussa 2018.
Varustehankintoihin budjetoin peräti 800 euroa, koska olen tilaillut Muulille tosi hienoja mittatilauskamoja, joita en ole vielä saanut enkä myöskään maksanut. Olen tilannut sille suitset, kahdet ohjat, satulan takavyöt, mäkivyön pehmusteen (sen sain jo) ja toisen pehmusteen mäkivöihin. Lisäksi olen menossa heti tammikuussa länkikurssille, eli Muuli saa sille tehdyt länget.

Koulutusmehoihin budjetoin 2000 euroa. Siitä on 1000 euroa omiin ratsastustunteihin (täydellisessä maailmassa kerran viikossa) ja toinen 1000 euroa ajokoulutukseen. En ole vielä tehnyt ajokoulutuksen eteen mitään, enkä tiedä suostuuko kukaan Muulia edes ottamaan, mtuta sen näkee sitten. Sopiva ajankohta tälle olisi ensi kevät tai syksy. Tai sitten niin, että Muuli on jossain koulutuksessa parissa eri pätkässä. Itse en sitä ajolle kouluta, se ei tiedä kuin ruumiita. Puolin ja toisin.

Budjetti mukailee siis hyvin pitkälti vuoden 2018 menoja ja on yhteensä 8580 euroa vuodelle.

Mitä en laskenut muulimenoihin?


En laskenut muulimenoihin mukaan polttoainekuluja, kun ajelen kodin ja tallin väliä. Tallimatkani on 10 kilometriä, eli yksi tallireissu on 20 km. Laskin, että vuoden aikana on Muulin takia tullut ajoa noin 4500 km. Puolen vuoden aikana ajoin Sannalle kolmesti itse ja toisen puoli vuotta tallille, mutta en suinkaan joka päivä. Tällä laskelmalla saan polttoainekuluiksi noin 500 euroa, joka on kuukautta kohden keskimäärin 42 euroa. Tähän päälle pitäisi laskea prosenttiosuus muistakin auton kuluista, kuten katsastuksesta, öljyistä, korjauksesta tai renkaista. Tämä tekisi laskelmasta kuitenkin melkoisen hankalaa, joten näin helpoimmaksi rajata kulkemiset pois muulimenoista.

Autoa pitäisin joka tapauksessa, mutta jos se olisi minulla pelkästään tallimatkoja varten, saattaisin sitten ottaa sen mukaan laskuihin.

Kuinka paljon Muuliin on tähän mennessä mennyt rahaa?


Muuli on ollut omistuksessani nyt kolmen vuoden ajan, eikä ole ehkä enää tässä kohtaa kovinkaan fiksua laskea vuosimenoja yhteen. Rääkkään kuitenkin itseäni ja lasken. Summa on 26 911,02. Kaksikymmmentäkuusituhattayhdeksänsataayksitoista euroa ja kaksi senttiä.

Ei jumalautasaatanavittu.

Mut onhan se nyt komee. Kuva: Reetta Ollila

7 kommenttia

  1. Ihanan kallista pätee tähän lajiin. Mulla summa tänä vuonna kolmen osalta karvan vajaa 20 k €.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta sulla on kolme :) eihän toi ole pahakaan hevosta kohti. Ei kuitenkaan kannata ajatella mitä muuta tolla summalla olis saanut ;)

      Poista
    2. Kolme, joista yksi on varsa, jonka kustannukset viime vuonna olivat juuri ja juuri 2500e. Ensi vuonna jäppinen kustantaa minulle max 2500. Että noi aikuiset maneesitallilla tuppaa vähän maksamaan...

      Poista
  2. Ai apua, mä menin just lupaamaan omassa blogissani kirjata ensi vuonna kulut ylös kahden oman osalta kotitallissa. Voiko vielä perua, en ehkä haluakaan tietää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kotitallissa menot ei oo ihan näin järjettömiä! Tosin en usko että hevosta on mahdollista pitää alle satasella kuussa missään tallissa eli ihan elättäminen on jo iso summa.

      Poista
    2. Jep, kotitallin kulut on erilaiset. Toki mulla on asuntolainassa "tallin osuus", eli meillä ei ole mieheni kanssa tasasuuret lainanosuudet, mutta tällaisten kulujen erittely ja esittäminen on hankalaa. Samoin sähkön ja vedenkulutuksessa tallin osuus on x-euroa, mutta koska kaikki rullaa kotitalouden kanssa samoilla mittareilla, en saa niitä eroteltua. Maksan vuokraa laidunpelloista, maksan tallirakennuksen vakuutukset, ja heinä- ja kuivikemenot tulee könttänä maksettavaksi, joten kulujen jakautuminen pitkin vuotta on erilainen kuin vuokratallissa. Ja kun jokin paikka räjähtää, on kaivettava kuvetta :D En loppuviimein usko, että ihan kovin kauas jäädään n. 400 e suuruisesta tallivuokrasta, jos kaikki kotitallin kulut saisi esiin.

      Poista
  3. Minulla on mennyt tänä vuonna pelkkiin kahden ponin eläinlääkärikuluihin yli 7 000 euroa. Ei paljon naurata.

    VastaaPoista