Olen aina tämän viikon perjantaihin asti käsitellyt videoni Windowsin Movie Makerilla. Se on oikein soiva peli perusvideoille. Saan sillä hidastukset, nopeutukset ja taustamusiikin. Tekstejä on ollut helppo laittaa. Työläin projekti oli siskoni 22 minuuttinen polttarivideo, jonka loppuvaiheilla Movie Maker kaatui ka tiedosto korruptoitui. Parin tunnin googlailun jälkeen sain koodia korjattua ja polttarivideokin valmistui ajoissa. Kaikki muut lyhyemmät ja yksinkertaisemmat projektit ovat onnistuneet ilman kriittisiä kaatumisia.
Mutta yksi tosi iso puute Movie Makerissa mielestäni on. ääntä ei voi irrottaa leikkeestä. Movie Makerissa ei siis ole mahdollista laittaa äänen päälle jotain toista klippiä. Jos näin haluaisi tehdä, pitäisi ääni erottaa videotiedostosta ensin kokonaan ja tuoda äänenä projektiin mukaan. Tämä olisi ollut aivan liian iso homma, joten en ole koskaan tähän itse ryhtynyt.
Tuloksena onkin sitten ollut sinänsä tylsiä videoita, joissa ääni on aina videolla. Aloinkin nopeasti vältellä pitkiä jorinoita nauhalle, koska en jaksa katsoa niitä itsekään. Movie Makeriin oli tosin tosi helppo lisätä koneelle puhuttu ääniraita videoon. Tein itsekin välillä videoita, joissa selitin muulitreenit videon päälle mukavasti kotisohvalta.
Minä ja Movie Maker tultiin siis oikein hyvin toimeen, mutta tuo äänihomma oli todella iso miinus. Sitten koneeni vaihtui ja koska Movie Makerille ei ole ollut tukea enää kai pariin vuoteen, en saanut sitä enää uudelle työkoneelleni. Käytän siis työkonetta myös kotikoneena, joten en voi itse asennella siihen yhtään mitään. Työpaikallani oli juuri otettu käyttöön OpenShot-editori, joten sain sen itsekin. Kyseessä on avoimen lähdekoodin ilmainen ohjelma, eli kuka vain voi asentaa sen itselleen.
Katsoin ensialkuun puolen tunnin opetusvideon, josta kaikki perusjutut tulivatkin tutuiksi. Upotan sen tähän alle.
Ja kyllä, tuo puhuva pää oli tehty OpenShotilla! Minulla on työn alla puhua Aasinhoitopäivän luentomateriaali verkkomateriaaliksi, ja nyt viimein tiedän, miten sen teen. Ihan samaan tapaan kuin tämän opetusvideon, sillä luentomatsku sijaitsee Prezissä.
Intopinkeänä kävin uuden koneeni kimppuun ja lisäsin editoriin pari videopätkää, joista olisi tarkoitus loihtia upea aasidokumentti. Paitsi että videoiden kuvasuhde oli "väärä". Toki kuva oli imarteleva, näytin hoikalta ja kapealta kasvoistani, mutta ei tällaista voisi katsoa yhtään kauempaa.
Ensin tsekkasin orkkistiedoston kuvakoon ja siinä hetken mietittyäni asiaa työkaverinkin kanssa selvisi, että kamerani ei otakaan laajakuvaa suhteessa 16:9 vaan 4:3! Olen kuvitellut aina kuvaavani laajakuvaa, mutta kyse onkin jotenkin siitä, että kameran täysreso on 1440 x 1080 ja video on tarkoituskin "vääristää" editorissa. Movie Maker ja esimerkiksi YouTube ja Facebook "vääristävät" videon automaattisesti oikeaan kuvasuhteeseen, mutta ei OpenShot.
Minun oli siis klikattava ihan jokaista projektiin viemääni klippiä ja valittava, että näytä vääristymä. Jos tallensin projektin, jonka kuvasuhde näytti jo esikatselussa väärältä, sitä se oli myös lopputuloksessa.
Kameran asetuksia selvitellessäni selvisi, että siinä oleva kuvasuhde 1440 x 1080 on tosiaan ihan oikea ja sen kuuluu olla niin. Jos joku osaa kertoa, että miksi asia on näin niin kommenttiboksi on vapaassa käytössänne. Minä en nimittäin ymmärrä, miksei siinä ole samantien laajakuvakuvausta. Kamera on Sony Alpha a 5100.
OpenShot eroaa Movie Makerista suuresti sillä, että siinä on useita uimaratoja, tai kanavia tai layereita, joille voi asetella tavaraa. Ylimmäinen raita on masteri, mutta jos siinä on aukko, tulee sisältö alemmalta uimaradalta. Uimaratoja voi lisäillä vapaasti. Minulle itselleni riitti ensimmäisen projektin aikana kolme uimarataa.
Ensimmäiselle kokosin suurimman osan dokkarista, toiselle radalle laitoin puheen taustalle tulevat täytevideot ja alimmalle radalle erottelin ääntä. Halusin siis tietty heti ensimmäisessä projektissa hyötyä siitä, että pystyin erottamaan äänen videolta ja jättää haastattelun pyörimään taustalle ja laittamaan muuta videota tulemaan.
Huomasin, että äänen tuli olla alimmalla radalla, tai kuvitusvideo ei näkynyt. Merkkasin kuvakaappaukseen ääniraitauimaradan parilla nuottikuvalla
En osannut vielä ensimmäisessä pätkässä kikkailla kovinkaan paljon, joten varmuuden vuoksi leikkasin "slice" saksilla pätkät, joista halusin äänen eroon. Olisin tietty voinut erottaa äänen kaikista klipeistä ja siirtää sen alimmalle radalle, mutta koin sen ajatuksena kovin työlääksi.
Kokosin videon ensin valmiiksi ja sen jälkeen pätkin kohdat, joiden alkuperäisen videon halusin korjata "kuvitusvideolla".
Editoinnissa törmäsin taas yhteen vakavaan puutteeseen. En nähnyt aikajanalla videoiden ääntä. Movie Maker näytti jokaisessa klipissä sen, paljonko ääntä tuli. Videota oli helppoa pätkiä ilman katsomistakin "tyhjistä kohdista". Nyt jouduin kuuntelemaan klippejä monta kertaa, että sain sakset osumaan juuri oikeaan kohtaan.
Videosta toiseen tapahtuvat siirtymät ovat tässä editorissa paljon paremmat kuin Movie Makerissa. Niissä on tosin kaikkia sellaisia aivan älyttömän kamaliakin, joita en toivo koskaan näkeväni oikeassa elämässä. Koska en ollut käyttänyt hienoja siirtymiä aiemminkaan, en ottanut niitä nytkään käyttöön kuin ihan videon lopussa, jossa kivasti häivytän viimeisen klipin esille. Häivytysten teko oli helppoa, raahasin vain klipin hieman toisen päälle.
Tekstitystyökalut ovat paljon heikommat kuin Movie Makerissa ja valmiit otsikot ovat jotenkin aivan järkyttävän kamalia. Onneksi niiden fonttia, sijaintia ja kokoa on mahdollista muuttaa. Mutta enää ette tule saamaan editorissa tekstitettyjä videoita, se on aivan liian työlästä.
Myöskään OpenShot ei tykännyt teksteistä, se jumiutui todella pahasti, kun lisäsin videon loppuun yhden rivin tekstiä ja laitoin siihen häivytystä.
Äänenvoimakkuuden säätö on myös alkeellista. Voin säädellä videoiden ääntä 0-100% välillä. Koska ensimmäisessä dokkarissani oma puheeni kuului erittäin hyvin ja haastateltavan ei niinkään, jouduin madaltamaan omien klippieni ääntä. Minun ei siis ollut mahdollista korottaa haastateltavan puheen ääntä. Tämä tuntui vähän hassulta, mutta ilmeisesti minun olisi kannattanut tuoda klipit projektiin 50% äänellä. Silloin minulla olisi jokaisen klipin kohdalla mahdollista joko lisätä äänenvoimakkuutta tai madaltaa sitä. Nyt toin klipit 100% äänen kanssa mukaan projektiin.
Vaikka nyt haukuinkin ohjelmaa, on se silti kaikin puolin parempi kuin Movie Maker. Vaikka tämän ensimmäisen tekeleen rakentamiseen menikin aika kauan aikaa, uskon tulevani yhtä nopeaksi tekijäksi kuin Movie Makerinkin kanssa. Siinä ei nimittäin kauaa nokka tuhissut kun oli aasivlogi saatu aikaiseksi. Ja kun jo etukäteen tiesin editointiohjelman heikot lenkit, kuvasin jo valmiiksi sellaista materiaalia, josta saisi Movie Makerillakin ihan katsottavaa.
Nyt voin jatkossa jutella videolle ummetlammet eikä teidän silti tarvitse katsella omaa naamaani. Voin tosi helposti laittaa taustalle klippejä Muulin kanssa tekemisestä.
Alla on nyt tämä ensimmäinen aasiprojekti. Videot kuvasin jo kesällä, mutta en ollut ehtinyt työstää tätä ollenkaan. Eihän tämä mikään mestariteos ole, mutta katsojalle paljon mukavami kuin sellainen, jossa olisin vain kuvannut Satua ja Rölliä haastatellessani heitä.
"Arkistokuva" syntyi niin, että annoin Sadulle kameran ja pyysin ihan vain kuvailemaan mitä haluaa samalla, kun itse kuvasin Rölliä.
Näin jälkikäteen ajatellen olisi minun kannattanut puhua kameralle siinä vaiheessa, kun aloin esitellä pihattotarhaa ja ehkä vielä videon lopussa. Se olisi luonut videolle punaisen langan. Näitä asioita oppii vain tehdessä. Olisi aika kiva käydä joku minikurssi vlogien tekemisestä! Jos niitä on olemassa, vinkatkaa ihmeessä kommenttiboksiin! Tai jos olet itse oikein etevät vloggaaja ja pystyisit pitämään minulle täsmäkoulutuksen, vinkkaa siitäkin. Päästään varmaan jonkinlaiseen sopuun hintapolitiikasta tai sitten oravannahkakaupasta.
Kannattaahan tämä itselleen ladata, ilmaisessa ohjelmassa ei menetä mitään. Kannattaa katsoa ainakin tuo puolituntinen ohjevideo, sen avulla pääsee mukavasti kärryille ohjelman perustoiminnoista. Ne eroavat aika paljon Movie Makerista, mutta eivät varmaankaan paljoa kehittyneemmistä editoreista. Minä en niistä tiedä mitään. Ensin kannattaa käsitellä ihan vain yhtä klippiä ja tehdä testitallennuksia ennen suuremman projektin aloittamista.
Pikaisen googletuksen perusteella näyttäisi, että kamerasi tukee kyllä myös 1920x1080 kokoa.
VastaaPoistahttps://www.cnet.com/products/sony-alpha-a5100/specs/
Googlasin nyt lisää ja olen koko ajan kuvannut väärässä formaatissa (mp4). Jos olisin valinnut tiedostomuodoksi jonkun muun, olisin saanut myös 60p videota HD:na. No onneksi julkaisin postauksen, en olisi muuten tajunnut tätä.
PoistaVaihdan tiedostomuodon siis toiseksi, koska mp4 tuottaa vain tuota 1440 x 1080-kokoista videota.
XAVC S: 1920 x 1080 (60p, 50 M), 1920 x 1080 (30p, 50 M), 1920 x 1080 (24p, 50 M), AVCHD: 1920 x 1080 (60p, 28 M, PS), 1920 x 1080 (60i, 24 M, FX), 1920 x 1080 (60i, 17 M, FH), 1920 x 1080 (24p, 24 M, FX), 1920 x 1080 (24p, 17 M, FH), MP4: 1440 x 1080 (30 kuvaa/s), VGA (640 x 480, 30 kuvaa/s)
Jos tekstitykset tökkii, niin sen valmiin OpenShotissa editoidun videonhan voi viedä siihen tuttuun ja turvalliseen Movie Makeriin 😉 Kiva infopostaus, en ollut tästä ohjelmasta aiemmin kuullut!
VastaaPoistahttps://nelistelya.blogspot.fi/
Tässä konepäivityksessä se ohjelma lähti pois :( mutts itseasiassa tekstittäminen TouTubessa on helpompaa kuin missään ohjelmassa niin käytän varmaan jatkossa sitä enemmän.
Poista