sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Miten hevosia (ja Muulia) pidetään Suomessa? In English!


Ai että tulee törkeen komeeta tekstiä photarilla!
Postasin alkuviikosta videon ja jutun liittyen englantilaisen bloggaajan kanssa yhdessä tehtyyn vlogiin. No tuo vlogi poiki muutakin, kuten englanniksi selostamani esittelyn siitä, miten Suomessa keskivertohevosia pidetään. Mielestäni meidän talli on hyvinkin keskiverto 10 karsinapaikallaan ja ulkokentällä, joten esittelin tietenkin sitä. Jopa tallinomistaja sanoi ymmärtäneensä kaiken, joten luulisi muidenkin ymmärtävän.

Video sai hyvää palautetta myös ulkomailla, osaa tuntui kiinnostavan hevosenpito Suomesa. Minua ainakin kiinnostaa tietää, miten hevosia pidetään ulkomailla ja mietin aina, että mikäköhän on syy johonkin "kummallisuuteen", esimerkiksi siihen, että hevoset ovat samalla laitumella 247, kuten Englannissa tai että ne eivät tarhaa ollenkaan, kuten ht.netin mukaan joillain saksalaisilla talleilla.
Ulkkikset saattavat ihmetellä, miksi kuivitamme karsinoita jollain muulla kuin oljella, joten selitin videolla että hyvälaatuisen oljen saaminen on haastavaa. Olisin toki voinut jatkaa vielä, että olkikarsinan siivoaminen on v*ttumaisinta, mitä tiedän.

Koska video oli alunperin tarkoitettu Englannin levitykseen, otin hieman selvää siitä, miten hevosenpito Englannissa ja koko brittein saarilla eroaa muusta maailmasta. Mielenkiintoisia detaljeja tulikin vastaan.
  • DIY-itsehoitotallit ovat suosittuja. Samassa tallipihassa saattaa olla useampikin pieni muutaman hevosen siirtotalliratkaisu ja jokainen omistaja hoitaa omansa.
  • Toinen mahdollisuus on vuokrata vain läntti maata ja laittaa hevoset sinne, 247.
  • Täyshoitotallilla tai tällaisella itsehoitotallilla ei puututa toisten hevosenpitoon tai anneta apuja, jokainen huolehtikoot omistaan.
  • On tavallista ostaa lapsille ponit ihan huvikseen, tunneilla ei välttämättä käydä koskaan.
  • Hevosia ei koskaan laiteta kahtapuolta käytävälle kiinni, koska ei ole käytäviä! Ehdottomasti suurin osa talleista on suoraan ulos aukeavaa mallia.
  • Kahtiajako tuntuu olevan selvä, on hienoja ja isoja talleja, joilla on maneesit ja solkut ja sitten on näitä pieniä takapihan talleja, joiden hevosenomistajat lähinnä maastoilevat eli "hack".
  • Koska ilmasto on leudompaa ja hevoset periaatteessa selviävät ulkona isolla laitumella läpi vuoden, niin hevosten hylkääminen on paljon yleisempää kuin Suomessa. Suomessahan se on äärimmäisen harvinaista, mutta tuolla ei.
  • Englannissa ei syödä hevosenlihaa. Hevosenlihan syönti on jonkinlainen tabu. Jos haluat lukea tarkemmin, on asiasta kertonut mm BBC.


Mitä tulee hevosmaiden eroihin, kirjoitti Ruuhkavuosiratsastaja just blogissaan siitä, kuinka me täällä Suomessa käydään tunneilla ja pyritään tulemaan paremmiksi ratsastajaksi koko ajan. Kannattaa lukea tuo teksti. Ainakin jenkeissä on tosi yleistä se, että kotona on "aina" ollut hevosia ja lapset ovat itsekseen opetelleet ratsastamaan. Koko elämä vain puskaillaan missä sattuu. Yleensä tähän liittyy vielä se, että kuski on niin rehevä, että sekä etupylly että takapylly pursuavat ulos lännensatulasta. Mutta hevosten ja muulien kantokyky onkin ihan oma tarinansa.

Mitä eroja sinulle tulee mieleen mikä on meillä paremmin tai huonommin kuin isossa maailmassa?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti