Hevosummikoiksi valitsin kolme kaveriani, jotka ovat toki hevosia nähneet, mutta eivät erityisesti välitä niistä. Paitsi tietenkin Muulista, koska kuka ei voisi olla rakastamatta sitä. Myös mieheni kommentoi kahteen sanaan, muut tuntuivat hänestä liian vierailta.
Martingaali on tietynlainen apuohja, mutta ummikot arvelivat sen olevan "joku palkinto tai pokaali" tai "nimitus tietynlaiselle esteelle"
Kavaletti taas on matala este tai oikeamin korotetu maapuomi, mutta ummikot epäilivät sen olevan "kavioiden puhdistusta", "nimi askeleelle tai liikkeelle (pyörähdys tms)" ja "liikerata hevosen liikkuessa".
Koko rata leikkaa on ratsastuskentän tie, ja ummikot osuivat melkein oikeaan "hevoset juoksee kenttää laidasta toiseen", "helppo! Hyödyntää koko rataa liikkeessä tai sit laukata radan puoliksi" ja "kulmasta kulmaan leikkaus"
Pyrstötähti on hevosen otsalla oleva päämerkki, mutta se voi toki olla myös:
Sitä kun "Hevoset juoksee ristiin kentällä", "letityksen nimi" tai "kampaus hevosen hännässä". Hyviä arvauksia kaikki!
Pinteli on hevosen jalkoihin kääräistävä suojamainen kangasrulla, mutta ei-hevosihmisille se voi tarkoittaa myös "pientä ponia", "lointa tai peittoa" tai "hevosen harjaa".
Ähky on hevosen vatsaontelon kiputila, jossa ruoka jää jumiin hevosen suolistoon eikä liiku taakse eikä varsinkaan eteen. Tila on vakava. Koska ähkyä käytetään myös hevostallin ulkopuolella kuvaamaan tällaista tukalaa tilaa joulupöydässä, osuivat ummikot melko nappiin.
"Ähkyssä hevonen on syönyt liikaa heinää ja sen maha turpoaa", "Ähky on olotila ruuan jälkeen kun laukka ei kulje", mutta yhden mielestä ähky liittyi siihen kun "hevosen kaviot ovat täynnä likaa". Mieheni tiesi epätavallisen hyvin mikä on ähky; "joku tauti, siihen voi kuolla".
Ruunikko on hevosen väri ja olen Muulinkin sen väriseksi analysoinut. Ruunikko voi toki tarkoittaa myös "selkeästi nuorta ruunaa", "oria, joka ei ole päässyt pukille" tai "risteytystä". Yksi ummikko tosin tiesi, että se on hevosen väri!
Katkopiirto on pyrstötähden tapaan hevosen päämerkki, mutta se voidaan näköjään liittää myös hevosen liikehdintään:
"Laukataan katkoviivaa pitkin" tai "Liikkumistyyli kentällä, kevyesti hypellen". Toisaalta se voi liittyä myös "suunnitelmaan ja paperiin tai taululle havainnollistamaan liikkeeseen".
Trippeli on kolmesta esteestä muodostuva yhtenäinen ja pitkä este, mutta se voi olla myös sitä kun "kolme hevosta on samaan aikaa kentällä" tai se voi olla "apväline esim satulaan liittyen". Yksi ummikoista oli tiennyt sen olevan "kolmen puomin este", eli melkein oikein!
Imppaaminen on hevosen toteuttamaa sijaistoimintoa esimerkiksi stressin alla. Imppaaminen voi jäädä myös tavaksi. Yksi ummikko olikin arvellut melkein oikein ja veikkasi imppaamisen olevan "karsinan haistelemista". Toinen veikkasi, että se on "kavioiden puhdistusta".
Barraus on sitä, kun hevosen jalkoihin kolautellaan tahallaan estepuomia. Barraus on kiellettyä. Barraus voisi toki olla myös sitä kun "lainataan toisen hevosta" tai sitä kun "hevonen peruuttaa".
Joustochambon on martingaalin tavoin apuohja, mutta se voisi olla myös "haitarimallisesti liikkuva ryhmä kentällä", apuväline "satulan kiristämiseen" tai sitä, kun "kevennetään laukassa".
Marhaminta on vanha/murteinen nimitys riimunnarulle, enkä itse tätä sanaa edes käytä. Sanaa eivät käytä ummikotkaan vastauksista päätellen:
"Liittyykö tää hevosiin mitenkään?", "satulan alle laitettava huopa" tai sitten se voisi olla "marhaamista, eli kuljetaan liian lähellä toista hevosta".
Näillä aaseilla on jauhokuono |
Jauhokuono on myös hevosen väriin liittyvä sana, jossa hevosen turpa on selvästi vaaleampi kuin muu hevonen. Aaseilla on melkein aina jauhokuono. Se voi kuitenkin olla myös "jotain ihottumaa turvassa" tai erittäin "ahne tai ruualle perso hevonen".
Passage on kouluratsastusliike, jossa hevonen tepsuttaa erityisen kootusti ravia kuin hidastettuna. Yksi ummikoista olikin oikeilla jäljillä, kun arveli sen olevan "kouluratsastuksen joku termi.. jättää joku este välistä?" ja toinenkin ummikko epäili sen olevan "este".
Ei kommentteja
Lähetä kommentti