Nette kertoi opiskelevansa Masterson Methodia etäopiskeluna itse Jim Mastersonin kirjan ja videoiden avulla ja on tehnyt tekniikoita tuttujen ja puolituttujen hevosten kanssa. Tavoitteena hänellä on kerätä kokemusta ja päästä osallistumaan Jimin kurssille lähiaikoina. Hän kurssittaa nimittäin myös Euroopassa.
Jim Masterson on yhdysvaltalainen hevosten hieroja, joka hoitaa myös maan parhaita kilpahevosia. Kuten jokainen guru, myös Herra Masterson alkoi kehittää omaa metodiaan ja nimesi sen tietenkin omalla nimellään. Masterson Methodin tavoite on lievittää hevosen lihasten arkuutta, jännittyneisyyttä ja rasitusta. Referoin tietoa tästä hieronnasta suoraan Jim Mastersonin kirjasta: Beyond Horse Massage - A Breakthrough Interactive Method for Alleviating Soreness, Strain and Tension, 2011. Jos kirja muuten kiinnostaa, se näytti olevan saatavilla ainakin AdLibriksen sivuilla noin 25 euron hintaan.
Nappasin Neten työpäiväni jälkeen kyytiin ja ajoimme ruuhkassa tallille. Hierontaa varten olisi Muulin ollut hyvä olla hyvin seesteisessä ja rauhallisessa tilassa ja se saikin pienen tauon kuumottavan ohjasajotunnin päätteeksi. Se siis karkasi tuolloin peräti kolme kertaa.
Otin Muulin sateen takia käytävälle, joka ei valitettavasti ollut sille kovin luontainen elinympäristö. Tuolloin hevoset olivat vielä yöt ulkona, joten tallissa ei ole tullut kesän aikana turhan paljon hengailtua. Mutta ei auta itku markkinoilla, tuumasta toimeen vaan. Ja mikäköhän sanonnan mä vielä tähän keksisin? Säästetään toiseen kertaan, nyt saatte kuulla mikä tämä Masterson Method on.
Mikä se siis on?
Mastersonissa autetaan hevosta löytämään itse omat juminsa ja vapautumaan niistä. Hierontaa tehdään siis hevosen kanssa eikä hevoselle, ja se tekeekin tästä Mastersonin mukaan niin ainutlaatuista. Jos hieroja ei anna hevosen osallistua, ei tämä metodi toimi ollenkaan! Hevosta ei myöskään voi pakottaa osallistumaan.Masterson kehitti metodin huippuluokan kisahevosille, joita hän hieroi, ja hieroo edelleenkin. Menetelmässä on kaksi isoa hyötyä; hevosten suorituskyky paranee JA ihmisen ja hevosen välinen kommunikaatio paranee. Jälkimmäisestä hyödystä iloitsevat ainakin kukkikset.
Masterson-hieronnassa kosketus on hyvin kevyt, hevosta ei painella eikä jyystetä, vaan toimitaan koko ajan sellaisella herkkyystasolla, jota ihminen ei useinkaan käytä hevosta kosketellessaan. Jokaisen hevosen/muulin/aasin kanssa etsitään sille sopiva kosketuksen “paino”.
Kirjan ensimmäiset tekniikat ovat hyvin käytännönläheisiä ja helposti opittavissa olevia ja Masterson lupaa, että alkeistekniikat voi oppia myös hänen kirjoittamastaan kirjasta. “Sinulla ei tarvitse olla tietoa hevosen anatomiasta, kun alat tehdä perustekniikoita. Hevonen kertoo itse siitä, milloin kosketus on sopivaa ja missä sillä on jumi. Tulokset näkyvät heti.” kerrotaan kirjassa. Hänen mukaansa tästä tekniikasta voi ottaa elementtejä myös muihin hierontatyyleihin ja parantaa niissäkin kommunikaatiota hierojan ja hevosen välillä.
Kirja esittelee ensin tässäkin postauksessa esitellyn “bladder meridianin”, eli rakkolinjan eli rakkomeridiaanin hieronnan. Se on hyvä alkeispaketti, josta lähdetään liikkeelle. Hierontaa viedään kirjassa kuitenkin vielä huimasti pidemmälle, mutta keskitytään tässä postauksessa vain rakkolinjaan. Rakkolinja kulkee suunnilleen hevosen selkärangan myötäisesti päälaelta alkaen ja jatkuu lautasilla kohti takareittä, ja siitä alas kinnertä myöten takakavioon asti. Rakkomeridiaania aktivoimalla “viesti” kulkee hermoston välityksellä syvempiinkin lihasryhmiin. Rakkomeridiaani-sana lienee Jim Mastersonin käyttämänä jonkinlainen nimilaina - Masterson-methodiin on luultavasti tullut vaikutteita akupunktiosta (kiinalainen lääketiede) ja ehkä muistakin hevosten kehonhuollossa käytetyistä menetelmistä.
Alla olevalla videolla Nette näyttää, mistä Bladder Meridian kulkee.
Ensin pitää tuntea hevonen/muuli/aasi
Hevosella on äärimmäinen itsesuojeluvaisto, eikä se luontaisesti näytä jumejaan ulkopuolisille. Hevonen saattaa päällisin puolin näyttää olevan ihan kunnossa, mutta Mastersonin avulla syvemmällä hevosen uumenissa olevat jumit on mahdollista löytää ja poistaa. Tätä varten on sekä opeteltava koskettamaan hevosta oikein että lukemaan hevosta. Hevonen nimittäin kertoo hyvinkin paljon pienillä eleillä ja liikkeillä. Nämä asiat ymmärtääkseen on kuitenkin tiedettävä pari tärkeintä juttua hevosesta.Hevonen on saaliseläin
Hevonen selviytyy luonnossa sitä paremmin, miten sujuvammin se pakenee vaaratilanteista. Edelleenkin hevosen ensimmäinen ajatus vaaran uhatessa on pakeneminen. Tämä ei kuitenkaan yleensä ole mahdollista kesyhevosille, jolloin ne turvautuvat kakkosvaihtoehtoon ja sietävät vaaran. Tai tässä tapauksessa kivun. Masterson on huolissaan, kuinka kipeäksi hevoset pääsevät ennen kuin kipu huomataan. Hevonen blokkaa ärsykkeen jännittymällä ja suojautuu kipua vastaan pitämällä lihasjännityksen yllä koko ajan.Nyt tulee tärkein juttu, hieronnassa hevosta käsitellään niin pienellä paineella, vain karvan kärkiä sivelemällä, ettei kumpikaan suojareaktio laukea. Hevonen ei siis yritä häipyä eikä sulje ärsykkeitä pois “blokkaamalla” tai turruttamalla itseään. Jim Masterson käyttää sanaa “bracing”, varautuminen tai vastustaminen. Näin päästään vaikuttamaan hevosen hermostotasolle, jota kautta jännittyneisyyttä lähdetään purkamaan. Kun hierontatapa on tutumpi, voidaan tarvittaessa lisätä myös painetta ja liikettä, mutta tässä aloittelijatason rakkolinjahieronnassa sivellään vain pintaa.
Hevonen on laumaeläin
Laumaeläimenä hevonen keskustelee kehonkielellään muiden laumansa hevosen kanssa. Hevosen ilmeet ja eleet voivat olla isoja ja selviä, eikä kenellekään jää epäselväksi mitä korvat tiukasti luimussa pitävä hevonen tarkoittaa, kun se esittelee hampaita toiselle hevoselle. Suurin osa eleistä jää kuitenkin huomaamatta, kun ne ovat vain pieniä painonsiirtoja jalalta toiselle, hidas silmänräpäytys, hengityksen nopeuden muutos tai jokin vielä pienempi muutos.Toki hevonen tekee näitä eleitä ihan luonnostaankin, mutta erinäisissä hevosten ja aasien kipuilmeiden tutkimuksissa on voitu osoittaa että lisääntyneet pienet eleet kertovat kivusta.
Hevonen tekee parhaansa ollakseen näyttämättä heikkouttaan, ettei saaliseläin bongaa sitä muun lauman keskeltä tai ettei lauma potki sitä ulos porukasta heikoimpana lenkkinä. Tämän takia hevosen kiputila voikin olla vaikea huomata.
Reaktiot
Muulia tai hevosta hiveltäessä eläin näyttää erilaisia reaktioita. Jim Masterson jakaa ne hienovaraisiin ja isoihin eleisiin. Hienovaraisilla eleillä hevonen kertoo, että siinä kohdassa, mihin kosketaan on jännitystä ja iso ele kertoo, kun jännitys lähtee poistumaan. Nyt päästäänkin hevosihmisiä kuumentaneisiin lipomiseen ja mutusteluun. Tässä kohtaa ne tarkoittavat jännityksen poistumista ja stressitason laskua.
Hienovaraisia merkkejä ovat silmän räpäyttäminen tai silmän hienovarainen siristäminen, huulten värisyttäminen, muutokset hengityksessä (nopeutuminen tai hidastuminen), huokaisu tai hengityksen pidättäminen, pään laskeminen tai hyvin pieni mutta jatkuva liikuttelu tai katseen muuttuminen pehmeämmäksi.
Kun kättä siis kuljetetaan hevosen rakkolinjaa pitkin niskasta kohti takapäätä ja hevonen tekee jonkin hienovaraisista eleistä, pysähdytään siihen kohtaan ja pidetään käsi paikoillaan yhtä kevyellä tuntumalla kuin kättä liikuttaessakin. Tässä kohtaa pysytään ja odotetaan isoa elettä.
Isoja eleitä ovat huulten lipominen ja pureskelu, pärskähdys tai jonkinlainen muu örinä, pään tai koko vartalon ravistelu, haukottelu, erityisesti jos haukottelua tapahtuu monta peräkkäin, vilkkuluomen liikuttelu ja venyttely. Iso ele kertoo jännityksen vapautumisesta. Vähän kuin puistatus tai kunnon huokaus ihmisellä.
Jos mitään ei tapahdu, eli isompaa elettä ei tule, voi kättä alkaa taas liikuttaa. Jos jotain isompaa tapahtuu, käsi otetaan pois, odotetaan että hevonen tekee mitä tekee ja jatketaan hetken päästä samasta kohtaa rakkolinjaa pitkin edeten.
Nuoret ja tuoreet hevoset saattavat ottaa askeleita eteen ja taakse, kun ne eivät vielä tiedä miten käteen pitäisi suhtautua. Muulikin teki sitä runsaasti alussa, mutta Nette käveli sen mukana ja piti kättä paikoillaan. Liikkuminen voi olla myös merkki siitä, että iso ele ja jännityksen laukeaminen on tulossa.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan työvaiheet ovat seuraavanlaiset:
- liu’uta kättä hevosen karvalla hyvin hitaasti ja hyvin kevyesti ja seuraa samalla eläimen turpaa ja silmää
- hevonen tekee jossain kohtaa hienovaraisen eleen (esim räpäyttää silmää)
- pidä käsi paikoillaan siinä kohdassa ja odota, tekeekö hevonen ison eleen
- vapauta kaikki paine, eli ota käsi pois jos hevonen alkaa tehdä isoja eleitä
- kun hevonen ei enää tee isoja eleitä, jatka kohdan 1. mukaan siitä, mihin jäit.
Alla oleva pitkä video näyttää suurimman osan Neten tekemästä hieronnasta. Aluksi Muuli on hyvin tietoinen ympäristöstään, mutta pikkuhiljaa se rentoutuu.
Miten Muuli koki hieronnan?
Aluksi Muuli ei tajunnut hevonhelvettiä siitä, mitä tapahtui. Se katsoi ikkunoista ulos ja seurasi silmä kovana kentällä mennyttä ratsukkoa. Luultavasti sitä jännitti myös vieras ihminen. Nette hieroi Muulista ensin etupään molemmilta puolilta ja minä astuin puikkoihin sen jälkeen. Saimme molemmat Muulista reaktioita ulos, mutta se oli niin keskittynyt ulkomaailmaan, ettei hienovaraisia eleitä tullut juuri ollenkaan. Sitten aloin jo kuvitella niitä, jotta saisin edes jotain aikaiseksi.Ensimmäisellä kerralla suurimmat haukottelut tulivat lautasten päältä. Kun toteutin hieronnan uudestaan seuraavalla viikolla, sain haukottelua aikaiseksi niskasta ja jälleen lautasilta.
Alla olevalla videolla Nette ohjaa minua hieronnan saloihin ja isoja haukotusreaktioitakin näkyy.
Mutta sanonpa vain että Muuli on melkoinen jäämies. Kun testasin tapaa kahteen tallin hevoseen, oli niitä paljon helpompi lukea ja reaktiot tulivat ulos isoina ja selkeinä. Ehkä Muuli olisi kaivannut vieläkin hienompaa kosketusta, siis sellaista, jossa käsi juuri ja juuri osuu karvojen päihin kun hevoset tuntuivat rentoutuvan paremmin jos käsi painui karvojen puoliväliin asti.
Jatkamme hierontaa jatkossakin, joskus ja jouluna, ja kun se tulee muulloin mieleen. Mielestäni tähän on mukava lopettaa joku astetta rankempi treeni, kun haluan jättää Muulille rentoutuneen mielentilan päälle. Pääsisin rentouteen ja hyvään yhteyteen Muulin kanssa luultavasti ihan vain silittelemällä sitä, mutta yhtä hyvin voin sivellä sitä rakkomeridiaanista, ei siitä ainakaan haittaa ole.
Masterson Method ei ole mitään salatiedettä, jota voisi opiskella vain suljetuilla kursseilla. Masterson Methodilla on oma YouTube-kanava, jonka videoiden avulla hierontaan pääsee paljon paremmin sisään kuin kirjan avulla. Kirja toimii tosin hyvänä tietolähteenä, mutta itse lähtisin opiskelemaan hierontaa videoiden kautta.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti