sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Esittelyssä Macs Equine Pee Wee -kuolaimet

Olin lukenut mystisistä Pee Wee -kuolaimista jo aikaa sitten yhdysvaltalaisista muuliryhmistä. Niitä suositeltiin monille muuleille, koska kuolain on hyvin ohut ja sopii en takia erinomaisesti muulin pieneen suuhun. Kuolaimessa on sivuilla myös pienet vivut, joiden avulla kuolain pysyy suussa, eikä tule toiselta puolelta ulos, jos sattuisi käymään niin, että yhden ohjan pysäytykseen ei vastatakaan kuten kuuluisi. Kuolainrenkaat ovat hyvin pienet, mutta tämän kuolaimen kohdalla niiden ei olekaan tarkoitus estää kuolaimen lipsahtaminen suuhun, sitä varten ovat pienet vivut.


Kuolaimessa ei ole vipuvaikutusta, vaikka siinä onkin remmi leuan alla. Eli vaikka ohjista kuinka vetäisi, ei leuan alle kohdistu painetta. Hihnan tarkoitus on vain pitää kuolaimet paikoillaan. Hööksin kuvauksessa tosin kerrotaan että kuolainta voidaan käyttää kankiluolaimena tai vipuvarren tavoin, mutta jos tätä vaikutusta on, ei se ole kovin suuri.

Nämä kuolaimet maksavat Suomessa 79 euroa ja niitä myy ainakin Hööks.

Kuolaimet voi myös tilata suoraan valmistajalta. Hinta on 99 AUD, eli 67 euroa. Hinta sisältää ilmaisen maailmanlaajuisen toimituksen.

Kuolaimet vaikuttivat siis mielenkiintoisilta, mutta en tilannut niitä. Sen sijaan ostin Muulille jokin aika sitten Full cheek -nivelkuolaimet. Koska Muulilla ratsastettiin ilman turparemmiä, sai se suunsa estoitta auki, jolloin kuolain oli välillä tuttia myöten suussa. Full Cheekissä ei tällaista ongelmaa olisi ja Muuli voisi jatkossakin olla ilman turparemmiä.

Muuliryhmissä turparemmiin suhtaudutaan nimittäin erittäin negatiivisesti. Turparemmin käyttäjän ajatellaan olevan kovakätinen suustarepijä, joka piilottelee rumia ohjasotteitaan turparemmin avulla. Hyväksyttävämpää tuntuukin olevan se, että muuli/aasi on koko ratsastuksen ajan suu täysin auki vastustellen kielentilallisten kankikuolainten tuntumaa suussaan. Tästä aiheesta postaan joku toinen kerta.
Ei näin

Vaan näin

Olin siis ihan tyytyväinen nivelkuolaimiin kunnes eräässä Facebookin myyntiryhmässä tarjottiin kaverilleni käytettyjä Pee Wee -kuolaimia. Kaverini ei niitä tarvinnut, mutta vinkkasi kuolaimista minulle. Iskin tietenkin heti kiinni. Köyhdyin 57 euroa postikuluineen ja ajattelin että pääsisin niistä varmasti eroon jos ne osoittautuisivatkin huonoiksi. Kuolainryhmässä näytti nimittäin olevan kysyntää!

Sovittelin kuolaimia päähän pari kertaa ennen kuin Oona kokeili niitä ratsain. Eroa nivelkuolaimiin oli mielestäni siinä, että Muuli heilutteli kieltään vähemmän ulkona. No, nivelkuolaimet nyt ovat nykytietämykseen saatanasta, koska ne aiheuttavat suuhun pähkinänsärkijäefektin, jos ohjista joudutaan pidättämään. Muuli ratkaisee pahan olon lisäämällä vauhtia.

Koska Muuli on edelleen hyvin raakile, ei sen ratsastettavuuteen saa vielä juuri mitään eroa kuolainten vaihdolla. Ratsastus on sille vielä niin uutta, että on sivuseikka, mitä on suussa. Mutta jo se, että kieli heilui ulkona entistä vähemmän, oli parannus entiseen.

Muulin kuolaimet ovat kokoa Small, joiden kerrotaan sopivan hevosille, joiden kuolainkoko on yleensä 10-12,5 cm. Muulin suun olen mitannut 11,5 cm kokoiseksi, eli näiden pitäisi olla oikein passelit. Ihmettelen siis suuresti kun kuolaimet tulivat sivulta niinkin paljon ulos kuin tulivat. Ne vaikuttivat todella reiluilta Muulilla. Valmistajalla on vielä kuolain koossa Mini, joka menee alle 124 cm korkuisille poneille. Hööksin valikoimissa tätä ei ole.

Valmistajan kokotaulukon mukaan koko Small menee hevosille, jotka ovat säkäkorkeudeltaan 12.1-15 hands eli 124-152 cm. Muulin säkäkorkeus on noin 143 cm. Yhdysvalloissa myydään varusteita muutenkin enemmän hevosten säkäkorkeuteen perustuen eikä niinkään koossa cob, full tai xfull. Kuolaimistakin tuntuu yleensä olevan vain kolme tai neljä kokoa kun meillä koot menevät puolen sentin välein. Pee Wee on australialainen tuote.


Kuolainta valmistavalla Macs Equinella on muuten toinenkin mielenkiintoinen tuote, Cool Heat -sadeloimi. Loimessa on sellainen juju, että sen sisäpuolella on kohoumia, jotka pitävät loimen kankaan irti hevosesta. Ilmavirta pääsee kiertämään loimen alla ja sinne muodostuu lämmin ilmakerros, joka lämmittää hevosta. Loimen voi myös nakata hikisen tai pestyn hevosen päälle ja se kuivuu alta itsestään. Eli ei tarvitse ryhtyä mihinkään usean loimen vaativaan kuivatusoperaatioon. Loimi maksaa 155 euroa ja yritys lupaa toimituksen myös Eurooppaan. Tilaus on tosin tehtävä sähköpostitse.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti