Eroaako muulien askelien mukavuus yhtä paljon kun hevosten kesken vai onko muuleilla yleisesti mukavat (tai kamalat) askellajit? Ja millaiset ne on hevosiin verrattuna?
Muulin askellus riippuu osittain sen hevospuolesta, eli minkä rotuinen on sen emä (tai muuliaasilla sen isä). Aasien askellajit ovat hyvin maahansidotut ja ne kipittävät nopeasti. Eron ymmärtää ehkä parhaiten kun kuvittelee itsensä ratsastamassa hevosella hieman jyrkempää alamäkeä. Ratsastajahan heiluu puolelta toiselle satulan mukana, eikö? Kun aasi tai muuli kulkee sitä samaa alamäkeä, on selässä paljon helpompi istua, vaikka toki sekin keinuttaa vähän. Hevonen kulkee koko kropalla, muuli ja aasi "jaloilla".
Askellajithan ovat ihan samat eli käynti, ravi ja laukka. Osa maailman muuleista osaa mennä hienompiakin askellajeja, eli niiden emä/isä on ollut jokin askellajihevonen. Esimerkiksi Etelä-Amerikassa käytetään paso fino -rotuisia hevosia muulikasvatuksessa, jolloin muulitkin saattavat tikittää eteenpäin hyvin tölttimäisesti.
Aasien takapää on aika "heikko" ja ne ovat vahvasti etupainoisia, samoin muulit. Molempien selät ovat pitkät ja aasit ovat melken aina takakorkeita eli niiden on haastavaa liikkua takajalat alla ja selkä pyöreänä.
Voiko muulista saada oikeinpäin kulkevan ratsun?
Voi saada, vaikka englantilaisessa ratsastuksessa niitä vähemmän näkeekin. Jenkeissä on paljon westernmuuleja, jotka kulkevat lännentyliin oikein päin, eli pää matalana edessä (mutta ei koottuna kuten kouluratsastuksessa), eli kyllä se on täysin mahdollista. Muuli vain sattuu olemaan omimmillaan maastossa pitkillä ohjilla kulkien, joten niitä ratsastetaan tavoitteellisesti harmillisen vähän, siis myös jenkeissä.
Minä en varmaan saa Muulia koskaan kulkemaan oikein päin, koska olen täysin kyvytön ratsuttamaan hevosta tai muulia, mutta jos tähän touhuun saa jotain järkeä, enkä saan jonkun osaavamman lahjottua sen selkään.
Millon ratsastat taas muulilla?
Sitten kun on ainakin 50 cm lunta johon on mukavaa pudota sen selästä. Kokeilen sen selkään myös sellaista rumaa rungotonta satulaa, jos saisin sen mäkivyön avulla pysymään paikoillaan. Nykyisillä satuloilla en halua ratsastaa.
Tätä lisää vai? |
Muuleilla voi kyllä ratsastaa koulua ihan normaalisti, mutta jos ne ovat yhtään aasimaisempia, niin ne eivät koko tuntia jaksa hinkuttaa kenttää ympäri vaan niitä on kunnolla motivoitava ja pidettävä se kunnon treeni lyhyenä, eli maastoon, 15 minuuttia kentällä ja sitten lopetus. Mitä minun muuliini tulee, niin kai se joskus on kouluratsastettava, tai se on ainakin tavoite.
Voiko sillä kisata? Aiotko joskus kilpailla Muulin kanssa kouluratsastuksessa? Miksi?
Jos tarkoitat että voiko muuleilla ylipäätään kisata, niin kyllä voi. Ne voi ilmoittaa mihin vain kilpailuihin Suomessa. Minulla on haaveena kisata Muulin kanssa joskus hamassa tulevaisuudessa ainakin kouluratsastuksessa (jos en saa selkään ketään muuta). Tarkoitus ei ole voittaa ketään tai kerätä kaviokoukkuja (ei niitä varmaan saataiskaan), vaan näyttää että pitkäkorvillakin voi tehdä samoja juttuja kuin hevosilla.
Pitkä tie se on, mutta kokeillaan nyt ensin.
Tähän liittyy myös se kaunis ajatus, että ehkä tämä antaa motivaatiota myös niille hevosenomistajille, joiden pullamössöhevoset ovat unohtuneet kengättä sinne pihaton perälle "kun ei se osaa mitän", niin jos joku menee muulilla, niin kyllä samaan pystyy ihan jokainen ratsukkokin.
Näissä kuvissa ratsastaa Meredith Hodges. Kuvat ovat käyttövapaita. |
Mitä urheilulajia/harrastusta haluaisit kokeilla ja miksi?
Itse henkilökohtaisesti vierastan kaikkia urheilulajeja ratsastusta lukuunottamatta koska olen liian laiska haastamaan itseäni fyysisesti, vaikka urheilusuorituksen jälkeen tulisikin se hyvä euforinen olo. Paitsi laskettelu, siinä ei tule hiki ja siinä pääsee kovaa, sitä harrastan. Laskuvarjohyppy harrastuksena olisi aika kiva.
Mitä tulee Muulin kanssa harrastamiseen, haluaisin treenata sen kanssa WE:tä. Se on monipuolista ja nopeatempoista harrastusta ja luulen että ratsukin tykkää siitä enemmän kuin kouluohjelman suorittamisesta. Ja koska WE on vielä niin uusi ja pienen piirin laji Suomessa, ei siellä (vielä) ole sitä paskanjauhantaa ja selkäänpuukotusta mikä liittyy muihin hevoslajeihin.
Millaisia tavoitteita teillä on ensi vuodelle?
Toivon että onnistun ensi vuoden aikana löytämään sopivan budjetin koppakärryt ja silavaljaat ja voin aloittaa ajo-opetuksen. Ratsastuksen saralla toivon löytäväni sellaisen satulan (tai muokattua nykyisiä) että se pysyy paikallaan ja Muuli tykkää siitä. Sitten jatketaan tietenkin ratsastusjuttja. Toivoisin että ensi kesänä voin mennä maastoon sen kanssa porukassa ja että pääsen tietenkin itsenäisesti sen selkään ja alas sieltä.
Jos saan sniiduiltua kunnolla, niin kyllähän ne länget valjaineen ovat haaveissa, jos saisin pientä rekeä tai kiesejä sen perään, mutta vedetään ensin parit koppakärryt solmuun.
Elmamessuilla olen varmaan ensi vuonnakin sen kanssa, salaa toivon että voisin ratsastaa siellä, mutta katsellaan ihan rauhassa.
Missä näet itsesi Muulin kanssa viiden vuoden päästä?
Minä olen viiden vuoden päästä 36-vuotias ja Muuli on 8-vuotias, eli se alkaa pikkuhiljaa aikuistua ja viisastua. Itse taas olen alkanut ryppyyntyä ja saatan kärsiä neljänkympin kriisistä.Toivon että Muuli olisi tuohon mennessä varmajalkainen ja rohkea maastoratsu ja sillä voisi ajaa kärryilläkin joka paikassa. Olen saanut sille jonkun vieraankin selkään ja touhu on jokseenkin turvallista. HIHSsissä on tietenkin jo käyty tuohon mennessä, en kyllä tiedä että onko käyty lasten matineassa vai missä.
Miten muulin saa suitsittua kun on jätti korvat?
Yleensä irrotan kuolaimen toiselta puolelta poskiremmistä eli puen ensin suitset kuolaimia lukuunottamatta ja pujotan kuolaimet lopuksi sen suuhun. Nyt olen muutaman kerran opettanut sitä normaaliin suitsimiseen, eli siihen, jossa runtataan korvat kylmästi läpi. Sekin onnistuu koska muuli ei ole mitenkään erityisherkkä korvistaan, mutta eihän sitä mielellään tee. Olen vain liian laiska irrottamaan kuolaimen joka kerta.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti