tiistai 24. maaliskuuta 2015

Muulit ovat steriilejä mutta voivat silti varsoa alkionsiirron avulla

Kuten kaikki bilsassa hereillä olleet varmasti tietävät, ovat muulitammat steriilejä. Vuodesta 1527 on kuitenkin kirjattu ylös 60 tapausta, joissa muulitamma on varsonut. Tosin näiden suhteen tulee olla skeptinen, usein muulitamma on aamulla löytynyt laumasta varsan kanssa. Varsan se on varastanut itselleen toiselta tammalta.

Muulitammalla on ihan normaali kiimakierto ja toimivat sukupuolielimet, mutta sen omat munasolut ovat "viallisia", eivätkä ne voi hedelmöittyä. Sama vika on muuliorilla. Sillä on toimivat hommelit, mutta siittiöt ovat "viallisia".

Ja mistä viallisuus johtuu? Sukusolut toimivat vain, jos niissä on kromosomeja parillinen määrä. Hevosella niitä on 64 ja aasilla 62. Muuli saa näitä 63.

Ehta muulivarsa poniemänsä kanssa




Poikkeuksia silti on. Viimeisin ihan oikea tapaus on tapahtunut Coloradossa vuonna 2007. Tässä tapauksessa varsan ja emän verinäytteitä verrattiin toisiinsa ja muuli oli todellakin varsan emä. Muuli laidunsi sekalaitumella, jossa oli myös aasiori. Jos asia kiinnostaa lisää, googlaa Winterhawk Kule Mule Amos. Varsan emän nimi on Kate. Varsa on selvästi muuli eikä hevonen tai aasi

Jos tapaukset ovat niin kovin harvinaisia, niin mitä ihmettä alla olevalla videolla tapahtuu? Siinä on ilmiselvä muulitamma, joka varsoo muulivarsan! Palataan tähän hieman myöhemmin.


Joissakin lähteissä sanotaan, että kun muuli saa varsan, se ei ole muuli vaan se on joko aasi tai hevonen, riippuen isästä. 1920-luvulla muulitamma synnytti kaksi varsaa, ei toki samaan aikaan vaan eri vuosina. Toinen oli tammavarsa, jonka isänä oli aasi. Tämä tammavarsa oli steriili. Toinen varsa oli hevosorista ja varsassa ei ollut merkkiäkään aasin piirteistä. Tätä hevosoria käytettiin myös paljon hevostammoilla ja varsat olivat täysin normaaleja hevosvarsoja.

Koska tapauksista on aikaa eikä tuolloin ollut vielä tietoa DNA-testeistä, uskallan epäillä, että taustalla on saattanut olla jonkinlainen varsanryöstä. Muulitammoilla on taipumusta sellaiseen.

Nyt päästään pikkuhiljaa yllä olevan videon pariin.

Hevosilla alkionsiirtoja on tehty 1970-luvulta lähtien mutta menetelmä on edelleen melko kallis ja epävarma, vaikka sitä onkin kehitetty jatkuvasti. Suomessa alkionsiirtoja on tehty 80-luvulta lähtien ja varsoja on syntynyt 2008 mennessä vain 39. No mitä järjeä siinä sitten on? Jos on hallussa erinomainen tamma, on sillä mahdollista teettää vain yksi varsa vuodessa. Alkionsiirrolla saadaan tästä samasta tammasta jälkeläisiä enemmän, kantajiksi valitaan muita tammoja, joita ei käytetä (ainakaan sillä hetkellä) siitokseen. Varsat eivät myöskään häiritse supertamman kisauraa, koska sitä ei turhaan rasiteta tiineyksillä ja imetyksillä. Siitosorien jälkeläismääriin ei kuitenkaan päästä, vaan tammalta voidaan huuhdella vuodessa vain 6-8 alkiota.

Yhdysvalloissa täysverihevoskasvatuksessa on kuitenkin lähdetty käyttämään sijaisemää hieman eri tapaan, jotta saadaan lisää varsoja. "Imettäjä" on juuri varsonut tamma, joka saa hoitaakseen arvokkaan täykkärivarsan. Imettäjän oma varsa on lopetettu tai se on pelastettu jonkin tahon toimesta. Täykkärivarsan emä on kuljetettu toiselle puolelle maata astutettavaksi uudestaan, ilman vastasyntynyttä varsaansa. Suomessa on yleistä, että tamma viedään orin luoksen varsansa kanssa, mutta Yhdysvalloissa syyksi sanotaan varsan kalleus ja vakuutusasiat eikä varsaa sen takia oteta mukaan.

Lisäksi täysiveriset on aina astutettava luomuna, joten siemennys ei tule kysymykseen. Tässä kohdassa voikin heittää pahaa silmää sille taholle, joka on tämän määräyksen tehnyt.

Imettäjien omat varsat saattavat muuten päätyä käsilaukuksi (varo termiä "pony skin", kun nettishoppailet) tai ravintolaan lautaselle. Aikuiseksi ne eivät kuitenkaan kasva, ellei jokin pelastustaho  tai toinen pelastustaho niitä pelasta ja kasvata isoiksi.

Takaisin muuleihin ja ratkaisuun. Alkionsiirto on siis kallista, mutta muulit jotka ovat ryöstäneet hevostammoja, ovat pystyneet jopa imettämään niitä. Se taas johtuu hormoneista, jotka tuossa tilanteessa heittävät ja pahasti. Olisiko täykkäriporukalla mahdollista käyttää hevostammojen sijaan muulitammoja? Onko mahdollista antaa tiettyjä hormoneja, jotta muulitamman keho luulisi, että se on pian synnyttämässä ja alkaa tuottaa maitoa?

Postauksen ensimmäisessä videossa muulitammaan oli siirretty alkio hevostammasta. Hevostamma oli astutettu aasioriilla.

Alla olevalla videolla muuliin oli siirretty hevosvarsan alkio, joten se synnyttää hevosvarsan.
 

Juttua päivitetty hieman 9.10.2018

Lähteet:
Wikipedia, muuli

Ei kommentteja

Lähetä kommentti