lauantai 28. helmikuuta 2015

Mules and more, helmikuu 2015

Sain tämän helmikuun numeronkin tilauksen jälkeen  ja sain sen juuri luettua kannesta kanteen. Tässä oli pari tosi mielenkiintoista juttua, mutta suurin osa oli sellaista mutufiilistelyä, mutta sitähän se saa aikakauslehdessä ollakin.

Lehden sisällysluettelo


Pääkirjoituksessa päätoimittaja kertoo omasta vuodenvaihteestaan eikä siinä mainita muuleista mitään. Päätoimittajan tytär, joka lehteä myös itse toimittaa, oli mennyt naimisiin ja viereisellä sivulla on sivu täynnä hääkuvia. Ookoo.

Lukijakirjeissä muutama pieni kirjoitus kuvien kera ja sitten päästäänkin asiaan, nimittäin mainoksiin. Tämä helmikuun lehti on orinumero ja lehdessä on tavallista enemmän ori-ilmoituksia.

Ilmoitusten jälkeen on viimeinen osa Meredith Hodgesin miniaasisarjasta jossa hän on opettanut kaksi miniaasia parivaljakkoajoon. Hän painottaa treenien lukumäärää, enemmän on paremmin. Ensin aasit yksitellen ja sitten parivaljakkona. Kun Suomessa taitaa olla tapana heittää kärryt perään (myös allekirjoittanut on tehnyt näin) niin Meredith pitkän linjan ammattilaisena käyttää täysin erilaista tapaa. Treenihetket ovat toki alussa vain vartin mittaisia ja tapahtuvat muutaman kerran viikossa mutta hän suosittelee että harjoittelua on takana peräti kaksi vuotta ennenkuin kärryt ja kuski ovat perässä! Tällä metodilla tulee varmasti erittäin toimivia valjakkoaaseja, ja muuleja.

Seuraavan sivun teksti onkin julkaistu lehden blogissa, eli voit lukea sen täältä. Jutussa haaveillaan maastoratsastusretkistä ja siitä, mitä pitää hankkia jotta ne onnistuvat. Lähdetään muulin hankinnasta liikkeelle. Kirjoittaja muistuttaa että ei pidä ostaa väriä vaan muulin luonnetta ja koulutustasoa.

Seuraavalla aukeamalla on vain pieni otos kirjasta Mule skinners bible, ja siinäkin otetaan kantaa muulin kasvatukseen. Koska juttu on todella lyhyt mutta sitäkin ytimekkäämpi, suomennan sen tähän.

MAx Harsha, Mule Skinners Biblen kirjoittaja
Jos valitsisin nyt tamman muulikasvatukseen se olisi hyvärakenteinen tamma joka on luonteeltaan erittäin ystävällinen. Roduksi valitsisin quarterin Three Barsin linjoista koska ne hevoset ovat hyvin atleettisia. Haluan että tamma suvaitsee ihmisen vierellään vaikka se olisi laitumella sillä silloin kun sillä on varsa, haluan tutustua varsaan hyvin. Suhteeni varsaan alkaisi siis jo laitumella ja kun varsa on vanhempi, saan sen helposti laitumelta kiinni ja riimun päähän.
Muulit ovat hyvin älykkäitä ja luovat vahvan siteen ihmiseensä joten kannattaa aloittaa ajoissa.
Isoisäni antoi minulle varsan joka syntyi kaksi päivää sen jälkeen kun itse täytin 12. Menin varsan luokse laitumelle useasti vain leikkimään sen kanssaja meille kehittyi aika vahva suhde. Kun ajoin karjaa sen emän selästä käsin, varsan saattoi ottaa vapaana mukaan. Hieman vanhempana ratsastin pidempiä lenkkejä hevostammalla ja varsa lähti mukaan kisaamaan emänsä kanssa.
Kun muuli tuli ratsun ikään se oli todella helppo totuttaa ratsastajaan ja se lähti aina mielellään töihin. Jotta tällainen muuli onnistuu, on mielestäni tärkeää että emä on hyväluonteinen ja varsa-ajasta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti.

Seuraavaksi on tarina Ranskasta ja se kertoo siitä kuinka paikallisessa ravintolassa saatiin idea tehdä aasista taidemaalari sitomalla aasin häntään pensseli ja kastamalla sitä maaleihin. Kun aasi huiski hännällään, syntyi värikästä taidetta. Taulusta tuli hyvin suosittu ja vastoin odotuksia, vielä suositumpi kun selvisi että taiteilija on aasi!

Maastoratsastus on jenkeissä suosittua, sen huomaa tästäkin numerosta. Aukeaman täysin kuvaton juttu kertoo siitä, miten päästään taas uudeksi kaudeksi kuntoon. Osa muulin omistajista ei liikuta muulejaan oloduhteiden pakosta ollenkaan talvella joten keväällä lähdetään liikkeelle puhtaalta pöydältä.

No sitten päästiin asiaankin. Eläinlääkäri kertoo pääasiassa ruunausoperaatiosta ja juttu on niin täynnä eläinlääkärillistä termistöä joten on ehkä parempi jättää suomentamatta. Mikä tässä on kuitenkin Se juttu on että tämä eläinlääkäri on aikoinaan testannut Sucostrin-nimistä rauhoittavaa lääkettä jonka voimin hän on suorittanut myös ruunauksia. Lääke ei kuitenkaan tarjonnut kivunlievitystä joten eläinlääkäri käytti lisänä opiaatteja. Jossain vaiheessa hän alkoi käyttää rauhoittavaa sellaisiin toimenpiteisiin jotka olivat hevosten mielestä epämiellyttäviä tai pelottavia mutta eivät tuottaneet kipua kuten hampaiden raspaus tai vaikka matolääkkeen antaminen. Ja tässä tulee se juttu, jos voit kontrolloida hevosen liikkeitä, kontrolloit samalla sen mieltä. Eläinlääkäri huomasi että jos eläin virkosi rauhoituksestaan mutta eläinlääkäri jatkoi silti vielä vähän raspausta niin vuoden päästä raspauksen pystyi tekemään kokonaan ilman rauhoitusta. Se siis siedättyi toimenpiteeseen vaikka se olikin rauhoitettu.
pari pallinsa menettänyttä raatoa kuvassa.


Seuraavassa jutussa käydään talutusharjoituksia, tällä kertaa aluksi ihmisen kanssa. Ratsastaessa, taluttaessa ja koulutuksessa on tärkeää pystyä kertomaan muulille mitä siltä  halutaan tai homma menee puihin. Kun riimunnaru sidotaan ihmisen käteen jolla on vielä side silmillä voidaan treenata talutusta ilman muuleja. Sokea kyllä kertoo milloin ei ymmärrä taluttajan merkkejä.

Sitten tehdään uudenvuoden lupauksia 10 kappaletta, mm ratsasta muulillasi enemmän, huolehdi entistäkin paremmin muulisi hyvinvoinnista. Huolehdi myös omasta terveydestäsi paremmin. Kokeile jotain uutta varustetta muulillesi tai itsellesi. Tee jostakin ei-vielä-muuli-ihmisestä muuli-ihminen ottamalla hänet mukaan maastovaellukselle. Hauskoja juttuja ja mä voin kyllä ilmoittautua sinne muulitilalle talliorjaksi!

Sitten pari lyhyempää ja epäoleellista palstan juttua ennenkuin on taas pidempi juttu. Vakituinen kirjoittaja "mummo" kertoo kuulumisiaan ja muistelee myös menneisyyttä kuinka muuleja aikaisemmin kasvatettiin ja kohdeltiin. Hän kertoo myös oikean muulin valinnasta ja muulikasvatuksesta

Seuraavassa jutussa kirjoittaja kertoo kuinka hänen laumansa kasvoi yhdellä muulilla. Ponin ja aasiorin varsa oli vailla kotia ja kirjoittaja kävi ostamassa käsittelemättömän varsan itselleen

Mainosten ja ori-ilmoitusten jälkeen on palstan verran ruoka-ohjeita. Siis ihmisille. Mitä hittoa :D

Kyllä kiitos, nämä muulit kelpaa kyllä minullekin! Hintaa 7 500$/kpl
Teksti-ilmoitukset ja mustavalkoiset

Ilmoitukset <3

Huhtikuun numerosta onkin tulossa maastoratsastusekstra. Kun tähänkin asti lehdet on puolillaan maastoratsastusta niin jännä nähdä kuinka paljon siitä oikeasti saadaan irti!
1981 julkaistu ori-ilmoitus

Kahden lehden kokemuksella on kyllä sanottava että lehden taitto on tainnut jäädä tänne 80-luvulle ylläolevan ori-ilmoituksen kanssa. Toki teksti on tärkeää mutta kun jutuissa on kyllä ihan hienoja kuvia niin ne painetaan palstan levyisenä jotta aukeamalle mahtuisi puolen sivun nelivärinen mainos muulivarusteista. Enemmän ja isompia kuvia kiitos!

Noh, vuoden tilaus maksettu, mietin vuoden päästä jatkanko tilausta edelleen vai en.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti